четвъртък, 18 август 2011 г.

Пай "Пармантие"

Необходими продукти :

картофи - 800 гр.;
краве масло - 100 гр.;
прясно мляко - 300 мл. или течна сметана;
телешко месо - 400 гр. смляно;
лук - 1 глава;
сирене - 50 гр. Грюйер или Ементал;
индийско орехче;
сол;
черен пипер;
пресен магданоз при сервиране.
По желание :пресни гъби -100 гр.

Начин на приготвяне :

Сварете картофите и пригответе гъсто пюре, като добавите млякото или сметаната + 50 гр. масло. Подправете на вкус със сол, черен пипер и индийско орехче.
В тиган загрейте останалото 50 гр. масло и запържете лука, след което добавете смляното телешко месо. Бърка се около 6-7 минути, докато се запържи.По желание могат да се добавят гъбите. Подправете на вкус със сол и черен пипер и прясно настъргано индийско орехче.
Сместта от тигана изсипете в подходяща тава и разстелете.Добавете вече готовото картофено пюре върху каймата и загладете.Поръсете с настърганото сирене.
Пече се 15-20 минути при 200 градуса температура.Поръсва се с прясно нарязан магданоз преди сервиране.



Подходящи съчетания:
отцедено кисело мляко,
зелена салата.

2 коментара:

  1. Марийче, това подобно на Sheppards pie ли е?
    Харесва ми, че си използвала телешко месо, аз обичам да готвя с него, обичам и вкуса му, предпочитам го. Твоят пай изглежда страхотно, започнах вече да преглъщам, а има време за приготвяне на вечерята.:-))
    Хубава и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Да,това като основна рецепта си е Sheppards pie.Но каймата е телешка вместо агнешка ,има малко индийско орехче и това е.Защо Пармантие,вероятно защото идва от френското Parmentier,дума на която така и не намерих точен превод.На рецептата попаднах в един френски кулинарен сайт и реших,че е редно да запазя името и:)Става много лесно и много вкусно,пробвай го :) Хубава вечер и на теб !:)

    ОтговорИзтриване