неделя, 21 август 2011 г.

Сирене ”Камембер”с балсамов оцет, мед и мащерка

Необходими продукти :

1 пита сирене „Камембер”от 125 гр.
150 мл тъмен балсамов оцет
150 г пчелен мед
клонка мащерка

Начин на приготвяне :

Разрязваме питата „Камембер” на две равни части.Накъсваме листенца прясна мащерка и ги втриваме в сърцевината на сиренето. Поръсваме пчелен мед и съединяваме двете половина на питата.


Поставяме в предварително загрят тиган или върху силно загрята плоча и запичаме от двете страни около 5-7 минути.
В касарола редуцираме равни количества балсамов оцет и мед. Варим, докато сосът се сгъсти, към края добавяме мащерка за аромат.


С готовият сос окрасяваме дъното на чинията,поставяме вече поизстиналото сирене и поливаме отгоре.Поръсваме със стрита мащерка.


Подходящи съчетания :
„Камамбер“ е едно от най-известните сирена в Франция.Сиренето е с деликатен солен вкус.Най-добре узрял „камамбер“ се намира в сърцевината на питата.Тя трябва да има ясен жълт цвят.Съхранява се при стайна температура.
Консумира се с „багета“(вид френски хляб), франзела и други хлебни изделия. Добра комбинация е също „камамбер“ с плодове или ядки.
Французите препоръчват съчетанието „камамбер“ с червено вино „Бордо“ или „Божоле“.




2 коментара:

  1. Страхотна идея! Обожавам сладко-солените комбинации:)) Интересна информация. Изобщо всичко е замислено и предложено с изискан вкус:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Много благодаря !:)Приемам коментара като подкрепа за начинаненито ми под формата на този блог;)

    ОтговорИзтриване