сряда, 24 август 2011 г.

Запечени патладжани с домати и моцарела

Необходими продукти :

2 бр. средно големи патладжана;
2 бр. средно големи домата;
2 бр. топки сирене моцарела;
2-3 супени лъжици зехтин;
2-3 супени лъжици брашно (бяло или царевично)
стръкче мащерка;
сол на вкус.
Подгответе купичка вода с лед, която ще е необходима при запържването на патладжана.


Начин на приготвяне:

Всички продукти се нарязват на четен брой кръгчета с дебелина 0.5 см.
Патладжаните се поставят в подсолена вода за около половин час. Изваждат се и се отцеждат. Тигана се подготвя за пържене с минималното количество зехтин.Парчетата патладжан оваляме в брашното, потапяме в купичката с водата и лед и поставяме за запържване до меден цвят и от двете им страни.


Запържените падладжани поставяме върху мека кърпа,която да попие излишната мазнина.Посоляваме на вкус. Препоръчително е да се внимава със солта, заради факта, че сиренето също съдържа такава. В тавичка подреждаме кръгчета патладжан докато се зъпълни. Върху всяко кръгче поставяме кръгче домат,кръгче моцарела,поръсваме с мащерка и пак кръгче патладжан ,кръгче домат и най-отгоре завършваме с кръгче моцарела. Поставяме тавичката в предварително и умерено загрята фурна. Печем около петнадест минути. По време на печенето зеленчуците и сиренето отделят сос , който може да се ползва при сервиране.


Подходящи съчетания :
препечен черен хляб;
бяло вино;
мастика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар