събота, 27 август 2011 г.

Суши
Необходими продукти :

За ориза :
1 1/2 чаша късозърнест бял ориз;
1 1/2 чаши вода;
6 с. л. оризов оцет;
3 с. л. захар;
1 ч. л. сол.

За пълнежа :
150 грама сьомга;
1/2 плод авокадо
Водорасли нури.

Варианти за сос:
паста уасаби,хрян и соев сос ,по избор

Начин на приготвяне :

За приготвянето на ориза за суши, поставете 1 1/2 чаши ориз в средна по големи на купа. Сипете студена вода и разбъркайте ориза с ръка. Водата ще стане мътна. Излейте я и повторете процедурата няколко пъти, като изплаквате ориза.

Добре отцедения ориз се поставя в средна по големина тенджера, заедно с 1 1/2 чаши вода и 1 ч. л. сол. оставете да заври, след което намалете температурата, така че да къкри с капак 15 минути или докато поеме водата. Изключете котлона и оставете ориза да си почине покрит 10 минути.

Докато ориза се готви, пригответе оцета с подправките. Добавете оцета, захарта и 1 ч. л. сол в малка тенджерка. Оставете да заври и разбърквайте. Когато захарта се разтвори, отстранете от котлона и оставете да изстине.

Полейте ориза в тенджерата с овкусения оцет. Разбъркайте с дървена шпатула, като се постараете да не мачкате ориза. Оставете го да изстине в тенджерата или го пресипете в голяма купа.

Разстелете лист водорасли нори с лъскавата част отдолу върху бамбукова подложка.Тя ви е необходима за навиване и стягане на рулцата.
Разстелете 6 супени лъжици от ориза върху кората .Слоят ориз трябва да е тънък. Потопете ръцете си във вода преди да натиснете ориза, за да го направите по-малко лепкав.На около пръст разстояние поставете хоризонтално плънката нарязана на ивички.
Суши рулото се навива от долу на горе с притискане и стегнато.
Нарежете от шест до осем парчета с много остър нож.
Забележка: Предложената рецепта е за суши Маки ,вариант с листата водорасли отвън.
Плънката може да е от друг вид сурова маринована риба,скариди,месо от раци,краставичка,манго.

Подходящи съчетания :

Саке;
уасаби паста;
соев сос

Няма коментари:

Публикуване на коментар