понеделник, 29 август 2011 г.

Доматено хлебче



Необходими продукти :

500 гр. бяло брашно;
100 мл. топла вода;
140 мл. топло прясно мляко;
1 чаена лъжичка сол;
1 чаена лъжичка захар;
7 гр.суха мая за хляб;
50 гр. концентрирано доматено пюре;
щипка червен сладък пипер;
1 супена лъжица зехтин.

Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и солта в подходящ съд за месене, и направете кладенче.
Разтоверете маята в прясното мляко със захарта, смесете с водата и зехтина.Добавете към брашното и започнете месене. Малко преди пълното омесване, отделете около една трета от тестото. Към него прибавете доматеното пюре и щипката червен пипер. По време на месенето на тестото с доматено пюре, се добавя още брашно в зависимост от лепкавостта му. Доомесете две топки бяло и червено тесто до еластично и меко и оставете да втаса.




Разточете две кори в големина зависеща от големината на съда, в който ще се пече хляба.Бялата кора разточете с около един пръст по голяма от червената.Поставете една върху друга(червената върху бялата) и навийте на руло и оформете като багета.
Клъцнете няколко резки с остър нож и поставете върху хартия в подходящ съд за печене.





Така оформеното хлебче оставете да втаса около 20 минути още веднъж в съда за печене. Пече се на температура около 180 градуса,като първите пет минути само на долна фурна. Пече се до готовност,като с клечка проверите дали остават по нея влажни трохички.


Подходящи съчетания:
Маслинова паста;
сирене;
масло и меродии.

1 коментар:

  1. Чудесно хлебче е това, Миме! И аз съм го правила и останах очарована. Чудесен поздрав към феята :)
    Прегръдка и за двете ви!

    ОтговорИзтриване