петък, 26 август 2011 г.

Панетоне с бял шоколадов сос

Панетоне е италиански козунак,който се сервира по коледа или великден.Според една легенда той е дело на влюбения до уши сладкарски чирак Антонио, който измислил рецептата, за да впечатли дамата на своето сърце. Госпожицата обаче явно не била много дискретна, защото много скоро целият град научил за вкуснотията и всички се наредили на опашка пред фурната, където Антонио работел над нощвите. И млади, и стари искали да похапнат Pane di Antonio, т.е. хляба на Антонио, защото ефектът бил поразителен. Малко след като била преглътнала първата хапка, въпросната млада дама, за която била всъщност цялата галимация, казала "да".

Ето и една варииация на рецептата, но доста сполучлива според мен :)

Необходими продукти:

400 гр. бяло брашно;
100 – 150 гр. бяло брашно за доизмесването;
15 гр. прясна мая;
150 гр. краве масло;
120 мл. прясно мляко;
2 яйца;
2 жълтъка;
6 с. л. захар;
1/2 ч. л. сол;
100 гр. светли стафиди;
100 гр. сушени ягоди;
50 гр. червени боровинки;
100 гр. микс орехи и бадеми, ситно нарязани;
2 с. л. масло, за намазняване;

За соса:

150 гр. заквасена сметана;
100 гр. бял шоколад;
50 гр. ягодов конфитюр;
200 гр. пресни ягоди;

Начин на приготвяне :

Брашното се пресява и в средата се прави кладенче. Добавя се солта. В половината от затопленото мляко се прибавя маята, разтваря се и се изсипва в кладенчето. Добавят се яйцата и другата половина от млякото.
От сместа се замесва гъста каша, която се оставя да втаса около 30 мин.
Добавят се жълъците рзамесени със захарта, а след тях и маслото и се омесва тесто. Доизмесва се върху набрашнен плод, до гладка и не лепнеща текстура.
Тестото се оставя в дълбока намазнена купа, покрива се в фолио и се оставя натопло да втаса 2 часа или докато удвои обема си.
Изважда се върху плот, добавят се ядките сушените плодове и се меси около 5 мин.
20 – 24 см форма за печене се покрива с хартия, намазнява се. Около нея се прави борд, който да излиза поне 7 см от формата. Тестото се слага в така приготвената форма и се оставя да втаса 1 час на стайна температура.
Преди печене се прорязва на кръст и се намазва с масло. Пече се в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 20 мин, след това температурата се намалява (180), отново се намазва с масло и се пече още 25 мин.
Оставя се да изстине във формата, а след това и върху решетка.



Соса се приготвя като шоколада се смеси със сметаната и се загрее докато шоколада се стопи. Със стопеният сос се полива изстиналият хляб.
Конфитюрът се загрява и претрива. Слага се във фунийка и се шщрицоа върху белият сос. Отгоре се подреждат нарязани на половинки ягоди.



Няма коментари:

Публикуване на коментар