четвъртък, 8 септември 2011 г.

Погача със сирене




Необходими продукти :


500 грама бяло брашно;
250 грама кисело мляко;
2 супени лъжици олио( може разтопено масло);
25 грама мая за хляб;
1 чаена лъжичка сол;
1 чаена лъжичка захар;
200 грама мазнина( разстопено масло, олио, може и разтопена свинска мас)
250 грама сирене;
1 жълтък.

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в чашка хладка вода,добавете захарта и лъжичка брашно и оставете да бухне. Пресейте брашното и към него прибавете киселото мляко и мазнината. Добавете маята и омесете меко тесто.Оставете да си почине около двадесет минути. При необходимост по време на месенето може да добавите още брашно или вода.
Готовото тесто разстелете на три топки, като от всяка разточите кора. Намажете корите с мазнината и ги наредете една върху друга добре омазнени.Сгънете корите под формата на плик. Разточете отново кора. Поръсете я с натрошеното сирене и увийте на руло.




Рулото навийте като охлюв и поставете в дълбок и предварително намаслен съд за печене.Оставете погачата да втаса. Намажете с разбит в мазнината жълтък и запечете. Можете да поръсите със сусам или маково семе. Пече се в умерена фурна до готовност, като с клечица проверите дали вътрешността е добре опечена.





Подходящи съчетания:

Айрян,
кисело или прясно мляко;
зелев сок.

2 коментара:

  1. Страхотноо....хайде да отваряме ресторант " При Мария"

    ОтговорИзтриване
  2. Хахахаха...Това ще е следващата стъпка :)

    ОтговорИзтриване