петък, 9 септември 2011 г.

Шоколадово суфле с течен център




Необходими продукти за четирима души :

100 грама натурален шоколад;
100 грама краве масло;
50-80 г захар( в зависимост дали искате суфлето да е с изразено шоколадов вкус сложете по-малко захар)
2 яйца;
2 жълтъка;
20 г брашно;
6 шушулки кардамон

Начин на приготвяне:

Разтопяваме шоколада на водна баня. Разбиваме маслото със захарта, прибавяме яйцата и жълтъците. Стриваме семената на кардамона, с помощта на цедка го прибавяме към брашното, изсипваме към останалите продукти. Разбъркваме за кратко, прибавяме разтопения шоколад, който не трябва да е горещ.
Прехвърляме сместа в намаслени и поръсени с брашно формички за печене. Пълним до 2/3 от обема на формите.
Пече се в силно загрята фурна, на 200 градуса за 12 мин. Идеята е да се запази течен център отвътре.

Внимание : 200 градуса при 12 минути е условно и много зависи от фурната. Възможно е при същата температура да са нужни 8 минути. Тествайте една формичка преди да вкарате за печене останалото суфле.


Отлепяме десерта от съда докато е още топъл, прехвърляме в чиния за сервиране. Поръсваме с пудра захар и поднасяме. Ако изберете да направите суфлето с по-горчив вкус,сервирайте със сладолед .


11 коментара:

  1. Стана чудесно! Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  2. Аз също ги пробвах станаха страхотни,но като ми истинаха течния център стана по плътен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може би затова е препоръчително да се сервира топло:)

      Изтриване
  3. Фантазия е! Точно така е, 12 минути ги пека и аз:)

    ОтговорИзтриване
  4. Да, може би трябваше да направя уточнение, че е в зависимост от фурната, но с моята 12-те минути са точно нужните !:)

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен05 юни, 2012 11:50

    съжалявам много но съм начинаещармоля обяснете ми как се получава течния център

    ОтговорИзтриване
  6. Трябва да внимавате да не предозирате брашното,т.е да не е в повече, и друго важно е печенето.Ако искате първо изпечете едно суфле, за да уточните времето за печене.Според фурната ви времетраенето да е от 7 до 12 минути макс. Успех !:)

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен05 юни, 2012 12:45

    благодаря много

    ОтговорИзтриване