четвъртък, 15 септември 2011 г.

Торта Сахер

Торта Сахер е шоколадова торта, изобретена от австрийския сладкар Франц Сахер. Тортата се явява типичен десерт от виенската кухня и е една от най-популярните торти в света. През 1832 г. министъра на външните работи на Австрия нарежда на своя сладкар да създаде за него и неговите високопоставени гости необичаен десерт. Тъй като по това време главния сладкар е болен, желанието на високопоставената персона е изработена от 16-годишния сладкар Франц Сахер, който е стажант по сладкарство в придворната кухня. Така приготвеният сладкиш, представлява шоколадова торта,с кайсии която се харесва много на гостите, и която става една от най-популярните торти и в днешни дни.Най-големият син на Сахер, Едуард Сахер получава образование при авторитетният виенски сладкар Кристоф Демел. Едуард прави няколко промени в рецептата за торта на известния си баща. Тортата Сахер първоначално се продава в сладкарницата на Демел, а няколко години по-късно и в основаният от Едуард Хотел "Сахер".Тръгват съдебни спорове за правото на притежание на оригинала на рецептата.След дългогодишни спорове е постигнат консенсус, и през 1963 г. името Original Sacher-Torte (изписано върху кръгъл шоколадов медал, и поставено върху всяко парче торта), се поставя върху тортите произвеждани от Хотел Сахер, а тортите от сладкарница Демел трябва да бъде украсена с подобен символ, но с триъгълна форма и надпис Eduard Sacher-Torte. Сега тази версия е официално наречена „Торта Сахер на Демел“.
След като направих некратък анонс, мога да споделя, че съм имала удоволствието да опитам Original Sacher-Torte в кафенето на хотел Сахер във Виена. От тогава заобожавах тази торта, но до сега не бях я приготвяла. Моята торта няма претенции за оригиналност,затова по-скоро бих я нарекла сладкиш. Но съм се постарала да се водя от основните всеизвестни съставки на торта :) И така ...

Необходими продукти:

За блата:
6 броя яйца;
100 грама тъмен шоколад;
100 мл вода;
125 грама краве масло;
100 грама кристална захар;
100 грама пудра захар;
150 грама брашно брашно;
25 г какао на прах;
60 г счукани бадеми;
110 г сладко от кайсии.
За глазурата:
200 грама тъмен шоколад;
150 мл сметана.

Начин на приготвяне :

За глазурата: разтопеният шоколад и сметаната се изливат в съд, поставен в тенджера на водна баня.Разбърква се внимателно с лъжица до еднородна смес.
За блата:
Шоколадът се разтопява в малък съд, поставен в тенджера с гореща вода на водна баня.
Маслото и захарта се разбиват с миксер, добавят се яйцата едно по едно, без да се прекъсва биенето. Брашното и какаото се пресяват и се добавят към сместта, добавят се и бадемите и разтопения шоколад. Сместа се излива в предварително намаслена формас диаметър не повече от 23 см. Пече се в предварително нагрята фурна с температура 180 градуса около час . Поставя се на решетка да изстине напълно.
Блатът се разрязва на две половинки, които се намазват със сладкото. Слагат се обратно на решетката и се намазват с глазурата. Останалата глазура се загрява и се излива отгоре.След като изстине торта се поставя в хладна стая да престои няколко часа преди да се разреже.
Да ви е сладко !: )

Подходящи съчетания:

Виенско кафе,естествено ;)

2 коментара: