четвъртък, 22 септември 2011 г.

Тиквени рулца с орехи и канела


Утре ( 23.09 ) настъпва астрономическата есен. По този повод ви предлагам една есенна рецепта, в която присъства обаче сладкият дъх на лятото. : )

Необходими продукти :

За тестото:
1 чаена чаша прясно мляко ( леко затоплено );
1 чаена чаша пюре от тиква ( получава се като пасирате предварително сварена или печена тиква)
1 супена лъжица мед;
2-3 супени лъжици разтопено масло
1 пакетче суха мая за хляб;
щипка сол;
щипка смляно индийско орехче;
брашно до омесване на средно твърдо тесто.

За пълнежа:
100 грама ситно смлени орехи;
100 грама кафява захар;
2 супени лъжици меко масло;
2 чаени лъжички смляна канела;
щипка индийско орехче.

За глазурата:
1 чаена чаша пудра захар;
1 чаена лъжица прясно мляко;
1 чаена лъжица ром.

Начин на приготвяне :


Разтворете маята в млякото. Добавете маслото, медта, тиквеното пюре и разбъркайте. Постепенно ръсете с брашното примесено със солта до омесване на средно твърдо тесто. Покрийте тестото с кърпа и оставете да си почине около двадесет минути. Разточете кръгла кора с дебелина около 0,5 см.



Разрежетя я на две полукълба.Намажете с мекото масло и поръсете с пълнежа.Навийте на стегнати рула полукълбата.


Разрежете на равни части рулата и подредете в предварително намаслен и поръсен с брашно съд за печене. Оставете разстояние между рулата, тъй като при втасване увеличават обема си.











Печете в предварително загряна фурна при температура 200 градуса до готовност. Готовите рула напръскайте с вода докато са топли и покрийте с кърпа. Докато изстиват пригответе глазурата в блендер. Сервирайте по рулце полято с глазура.











От посочените продукти, бихте могли да приготвите и кифлички вместо рулца.
Пожелавам добър апетит : )

3 коментара:

  1. Миме апетитно изглежда, но ще е добре и да го вкусим ;)
    Glya

    ОтговорИзтриване
  2. Пробвайте да го направите и ще опитате ;))

    ОтговорИзтриване
  3. Вълшебни са ти рулцата, Марийче!:-)) Обичам тиква, а канелата ми е любимата подправка.:-)) Вкъщи се шегуват, че било добре, че не на всичко можело да се слага канела.:-))))
    Страхотно апетитни и красиви са станали!
    Най-сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване