неделя, 18 септември 2011 г.

Дип от патладжан, овче сирене и картофи




Дип е термин в кулинарията ,който идва от английската dip( потапяне)и се използва като определение на по- гъсти сосове. Диповете са добавка към много видове храни, основни ястия, но много по-често като предястие или допълнение към тестени изделия, препечен хляб,нарязани сурови зеленчуци, за поливане на нарязани на парченца меса,за тортили,за чипс и т.н.
Ето го и моето предложение,което ми хрумна когато веднъж със семейството ми прибирайки се от дълъг път се чувствахме изгладнели и трябваше да приготвя нещо набързо, но и леко за вечеря.

Необходими продукти:

1 брой патладжан;
2 средно големи картофа;
150 грама овче сирене;
половин глава лук;
2-3 скилидки чесън;
десетина обезкостени маслини;
1 супена лъжица зехтин;
пресен босилек;
сол ако е необходимо и по вкус.

Начин на приготвяне :

Запечете патладжана, картофите и лука в микровълнова фурна за пет минути. Ако е необходимо увелечете времето до опичане.Обелете и поставете продуктите в подходяща купа, добевете натрошеното сирене, маслините и зехтина. Пасирайте. Накълцайте на ситно босилек отгоре.Сервирайте с препечени филийки, може и намазани с масло.



Да ви е сладко ! :)

3 коментара:

  1. Сега, вече на българска земя, у дома, мога спокойно да се поразходя из блогчетата на приятелите ми и да видя, какво са измайсторили в моето отсъствие.:-)))
    Марийче, с това свое предложение ме спечелваш изцяло (не, че останалите ти са за пренебрегване:-)), но вкъщи обожаваме патладжани. Като видя рецепта с тях, моментално бива записана, надлежно прибрана при другите и си чака реда да бъде направена. Твоят прекрасен и без съмнение вкусен дип май ще изпревари останалите, защото не ми се струва трудоемък и сложен. Все още съм в плен на сладкото лентяйство, което ни обхваща всички домакини по време на отпуската и през първия ни ден тук ще гледам да мина леееко метър у дома. Е, дано ми разрешат такава волност.:-)) Благодаря за споделената рецепта! Невероятна е!
    Марийче, желая ти една много хубава, успешна, дай боже още малко слънчева и топла септемврийска седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Мони за позитивните коментари;) Присъствието ти е зареждащо;) Апропо вече направих онзи невероятен сладкиш със сините сливи ;)Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна идея! Спаси провалено импровизирано кьополу :)

    ОтговорИзтриване