понеделник, 19 септември 2011 г.

Милинки



Не зная дали има човек, който да не преглътне при вида на тази закуска :) Ето и моята рецепта, която съм научила от майка ми.

Необходими продукти:
За тестото:
200 мл. прясно мляко;
1/2 чаена лъжичка сол;
1/2 чаена лъчичка захар;
20 грама мая за хляб;
1-2 супени лъжици олио
За заливката:
1 яйце;
2 супени лъжици брашно;
100 мл прясно мляко;
100 грама разтопено масло.

Начин на приготвяне:
Натрошете маята и посипете със захарта, докато омекне и почти се втечни. Пресейте брашното със солта и към него добавете прясното мляко, олиото и маята и омесете до твърдо тесто. От тестото пригответе топки с размер малко по-голями от орех и подредете в тава на разтояние.


Оставете да втасат докато увеличат обема си. През това време пригответе заливката. Разтопете маслото в дълбок тиган, добавете брашното и запържете леко до златисто. Отръпнете от котлона докато поизстине, добавете млякото и яйцето и блендирайте сместта. Полейте вече втасалите милинки.


Запечете в умерена фурна. За милинките не е необходимо да се запекат до розово, а достатъчно е просто да се сдобият с коричка и вътрешността им да не лепне. Поръсете с пудра захар и сервирайте.







Подходящи съчетания:
Сирене,
прясно мляко, кисело мляко.

2 коментара:

  1. E, бива ли сега такова нещо.:-(((( Уж вечерях добре, но при вида на тези милинки наистина започнах да преглъщам. Прекрасни са! Браво, Марийче!:-))
    Радвам се, че си направила сливовия сладкиш и че ти е харесал.:-)) Благодаря, че си се доверила на рецептата ми!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. При това съвсем прясно приготвени ;) Да ти кажа, Мони бих се доверила на доста от рецептите ти.Наред е минестроне-то ти !:)Ще ти споделя резултата ;) Хубава вечер и на теб !:)

    ОтговорИзтриване