петък, 23 септември 2011 г.

Пилешки късчета със сметанов сос и гъби




Необходими продукти:

Пилешки гърди от едно пиле;
200 грама гъби;
500 грама заквасена сметана;
100 грама синьо сирене;
1 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер;
1 чаена лъжичка стрит розмарин;
1-2 бр. скилидки чесън;
зехтин за запържване;
сол на вкус.

За гарнитурата:

1 чаена чаша ориз;
3 чаени чаша вода;
50 грама ситно нарязани гъби;
щипка чер пипер;
2 супени лъжици настърган пармезан;
1 супена лъжица оризов оцет;
1 супена лъжица зехтин.

Начин на приготвяне:

Нарежете пилешките гърди на късчета. Осолете и подправете с черният пипер. В тиган с незалепващо покритие полейте няколко лъжички зехтин и загрейте. Сложете пилешките хапки, добавете нарязаните на две гъби, похлупете и оставете да се сготви на умерена температура.


През това време разбийте сметаната, чесънчето и синьото сирене в блендер. Когато месото и гъбите са готови ,одръпнете тигана от котлона и полейте със сметановата смес. Поръсете с розмарин. Основното блюдо е готово. Запържете ориза в зехтин до прозрачен, добавете сол на вкус и водата да поври до омекване. Малко преди да го отдръпнете от котлона добавете гъбите и оризов оцет. Изсипете в купа, добавете пармезан, черен пипер и покрийте с кърпа до сервирането.
Поднесете докато е топло.
Добър апетит : )
















Подходящи съчетания :
С основното блюдо, като гарнитура може да сервирате пържени картофи, също така и картофи печени на жар. Можете и да увеличите и количеството на соса. На ястието му подхожда добре охладено бяло вино или розе.

1 коментар:

  1. Марийче, това е едно от любимите ястия на съпруга ми. Направо го обожава!:-) Правя го по подобен начин, само че не слагам продуктите за соса в блендер, а си разтопявам сиренето, наситнено с вилица в загретия тиган със сметаната. Знам със сигурност, че ястието ти е превъзходно на вкус! Поздравления!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване