неделя, 25 септември 2011 г.

Пълнени чушки с кайма, жито и ориз


Сигурно на всеки от вас се е случвало да захване рецепта без да провери наличието на продуктите, които са необходими, и с които разполага в къщи. Ето така се получи и моята рецепта. Вече бях почистила чушките и размразила каймата, когато забелязах, че ориза, с който разполагах ще ми бъде недостатъчен. И така ...

Необходими продукти за шест порции:

12 броя чушки( може и сушени );
250 грама кайма ;
60 грама жито;
60 грама ориз;
зехтин;
чубрица;
черен пипер;
сол на вкус.

За заливката:
1 чаена чаша зелева чорба;
1 чаена чаша вода;
1 супена лъжица кисело мляко;
1 яйце ;
пресен магданоз;
зелен лук.

Начин на приготвяне :

Изрежете капачета на чушките от към дръжката. Почистете ги от семките и измийте.
Запържете ориза и житото до прозрачно,добавете каймата, солта, черният пипер, чубрицата и малко водичка, която да се поеме от варивата. С така приготвената смес запълнете чушките, запушете ги с капачетата и наредете в намазана с мазнина тавичка. Полейте с вода, колкото да покрие дъното. Полейте със зехтин и запечете в умерена фурна до готовност.


Заврете водата и зелевия сок. добавете малко сол, ако е необходимо. Отръпнете от котлона и застройте с предварително разбитото яйце с кисело мляко. Нарежете магданоз и зелен лук. При сервиране полейте чушките със соса.


1 коментар:

  1. До болка ми е позната тази ситуация, точно преди два дни пак ми се случи.:-)) Ние обаче сме калени и не се предаваме.:-)))
    В такива ситуации се раждат най-вкусните рецепти. И трябва да се запишат веднага, за да не се забравят.:-)) Чушките изглеждат много, много вкусно!!
    Браво!
    Слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване