понеделник, 26 септември 2011 г.

Домашна торта



Необходими продукти :

За блата :
6 броя яйца;
1,5 чаена чаша захар;
2 чаени чаши брашно;
2 супени лъжици какао;
ванилия

За крема:
1 литър прясно мляко;
1,5 чаена чаша захар
2 пакетчета пудинг Ванилия;
70 грама бита сметана;

И още :
200 грама счукани орехи за поръсване;
сладък сироп или сок от компот за напояване на блатовете.

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта до побеляване и на пяна. На струйка прибавете брашното, като продължите бъркането, но вече бавно и постепенно. Отделете една чаена чаша от сместта и добавете супена лъжица какао. Половината от сместта изсипете в съд на дъното на който сте сложили хартия за печене. Върху нея изсепете какаовата смес вълнообразно. Изсепете останалата смес като покриете добре какаовата. Желателно е съда да е дълбок, за да се даде възможност на тортата да " бухне " при печене. Печете на умерена фурна до готовност. Извадете блата, обърнете върху решетка отделете хартията и оставете да изстине. През това време заврете млякото, добавете захарта и предварително разтвореното нишесте. Разбъркайте до сгъстяване. Оставете малко да поизстине и добавете разбитата сметана.
Разрежете готовият блат на две или три равни части( в зависимост от височината, която сте постигнали ). Поръсете всеки блат със захарен сироп. Поставете в чиния за торта един блат, намажете с крема и поръсете с орехите, следващ блат, отново крем и орехи. Най- отгоре изсипете крема, загладете и поръсете с останалото какао и чак тогава поръсете с орехи. Оставете за около час, два в хладилник преди да сервирате.



За блата на тази торта, ако имате притеснения, че без набухвател няма да се получи, може да добавите пакетче амонячна сода, която предварително сте угасили с оцет или лимонов сок. В този случай оставете сместта за блата в хладилника да престои около час преди да се опече. Блатовете с амонячната сода, стават по- бисквитени отколкото пандишпанени. Така, че изборът е ваш !:) И поканете гости на домашна торта. Да ви е вкусно !:)


Подходящи съчетания:
кафе;
чай;
ликьор

2 коментара:

  1. Марийче, заклет фен съм на домашните торти, защото стават изключително вкусни. Може да не са супер-представителни, но пък стават бързо и лесно и се услаждат на всеки. Тортата ти ми харесва, имам само едно въпросче: ако блатовете се направят с амонячна сода, това не влияе ли на вкуса или аромата? Защото ми бяха дали веднъж рецепта за соленки пак с този набухвател, а в тях содата се усещаше осезаемо.
    Рецептата ти е превъзходна!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. Мони, не се притеснявай за амонячната сода. Аз също съм имала резерви за нея , но пък само с нея се получават великолепни курабийки...което ме подсеща пък, че не съм поствала такива тук. Отлежалото в хладилника тесто губи този неприятен аромат на амоняка. Можеш да го държиш дори денонощие, пак ще си бухне при печенето, и амонячните пари ще излетят ;)

    ОтговорИзтриване