вторник, 27 септември 2011 г.

Рибена чорба


Съществуват много рецепти за рибена чорба и коя от коя по-вкусна. Но има няколко основни правила, които трябва да се спазват при приготвяне, а те са: повече видове риба, да има тлъста риба, много подправки, да бъде леко люта и леко кисела.
Рибената чорба в нашето семейство обичайно я готви съпруга ми. И се справя чудесно. С неговите трикове и продукти,предлагам на ваше внимание следната рецепта:

Необходими продукти:


2 ,0 литра вода;
0,500 мл зелева чорба;
300 грама цаца;
филе от поне 3 вида едра, морска риба - скумрия, хек, лаврак общо около 700 грама;
червена чушка;
сушени домати;
няколко стръка целина;
пресен девисил;
1 глава лук;
1 филия хляб;
1 чаена чаша ориз;
олио;
по желание картофи.
сол,черен пипер и лют червен пипер на вкус

Начин на приготвяне :

Сварете предварително цацата в снопче тензух( идеята е рибката да се запази цялата,а не да се развари ), а едрата риба запечете на скара.
Заврете водата и зелевата чорба. Накъсайте мекото на филията хляб и добавете към водата. При варенето тя почти ще изчезне и ще придаде приятна гъстота на чорбата. Добавете лука, зеленчуците нарязани на малки парченца и накълцаните листа от целина. Последователно прибавете печената на скара риба,която сте накъсали на малки парчета предварително и ориза. Най- накрая поставете дребната риба. Оставете да поври на слаб огън до готовност. Разбира се, не забравайте да осолите на вкус чорбата. Малко преди да свалите от огъня нарежете пресният девисил, черният и червеният лют пипер. Ммммммммм... много вкусно ! : )

1 коментар:

  1. Съпруга ми отдавна ме моли да му направя хубава рибена чорба, а аз все се ослушвам. Ако можеше и моят съпруг поне това да сготви сам като твоя......
    Звучи повече от вкусно, само чакам удобен случай и по-богат асортимент на рибки и ще бъде направена!
    Усмихнат ден, Марийче!

    ОтговорИзтриване