събота, 24 септември 2011 г.

Печено агнешко със сос



Печеното агне е почти ритуал. По българска традиция обикновено се приготвя по Великден и Гергьовден. Обаче, винаги когато имам възможност или попадна на добро агнешко месо приготвям по семейна рецепта, с която никога не бъркам било то за семейната трапеза, била то при посрещане на гости: )И като допълнение с тази рецепта съм един от двамата победители в конкурс в "Шеф Манчев търси "Черешката на тортата" обявен от предавенето "Черешката на тортата".Което ме зарадва много.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.289591491125863.70263.118216278263386&type=1


И така...опитайте ; )

Необходими продукти за шест порции :

1,5 кг агнешко месо разпределено на шест порци по 250 грама. Приготвят се по-големи, тъй като при печенето месото се свива;

За дресинга :
3 супени лъжици червен пипер;
3 супени лъжици брашно;
1 супена лъжица мед;
1 кафеена чаша олио;
щипка канела;
сол и черен пипер на вкус.
Смесете до еднородна смес или кашичка горепосочените продукти.

За соса :
1 яйце;
1 кафеена чаша кисело мляко;
връзка зелен лук,нарязан на ситно;
джоджен.

Начин на приготвяне:

Всяка една от наразяните порции месо оваляйте в дресинга и с ръце нанесете равномерно. Подредете в подходящ съд за печене. Полийте с вода, която да покрие дъното на съда за печене.


Завийте с фолио. Поставете в предварително загрята фурна и печете 2 ( два ) часа при температура 200 градуса без да отваряте фурната. Малко преди да изключите фурната махнете фолиото и оставете агнешкото открито за хубава коричка.



Докато е още във фурната, разбийте яйцето със киселото мляко и застройте соса, който се е образувал при печенето. Поръсете със ситно нарязания лук и джоджена. Сервирайте порция агнешко обилно полята със сос и гарнирайте по желание.
Добър апетит ! : )

8 коментара:

  1. До преди известно време и аз намирах агнешко почти само по традиционните празници, свързани с него. Но у нас всички обичаме да го хапваме. Така че и аз купувам, когато е наистина хубаво. Рецептата ти ме грабна още при първи прочит (имаше още два, доста задълбочени!:-)) и мога да ти кажа, че нямам търпение да намеря хубаво агнешко,защото нямам търпение да го направя по твоята рецепта!:-))
    Благодаря ти за споделянето и!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Мони за всичките ти хммм...надъхващи коментари ! Ти ще се превърнеш в по- верен фен и от тези , които са опитвали от храната ми ;)))))) Много ти благодаря за всичко. Пиша ти тук, защото това е семейна( наследена ) рецепта, която ама винаги дава отличен резултат и възхита у гостите ми. Опитай ! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Миме ако живея у вас ще съм 200 кила

    ОтговорИзтриване
  4. ДИАНА ПАНАЙОТОВА26 април, 2012 20:20

    БРАВО НА МАЙСТОР- КУЛИНАРКАТА!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен12 май, 2014 11:21

    Здравейте, имам следния въпрос, аз често пека агнешко по този начин /без соса/ и почти винаги остава само на мазнина месото. Не остава течност под него или ако остане е тъмна, тъмно кафява, а вашата е доста светла. Как го правите така, че соса е напълно светъл?

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте! Дано не съм закъсняла с отговора. Та, след като махнете фолиото под което се е пекло агнешкото, добавете още една чаша вода. Ако тавата е по-голяма малко повече водичка. Когато застройвате, не бъркайте до дъното на тавата, а само разбърквайте соса на повърхността. Вероятно заради това ви се струва светъл. Ако не го правя със сос, не дабавям вода дапълнително и се получава точно както вие описахте :)

    ОтговорИзтриване