сряда, 28 септември 2011 г.

Чийзкейк с Дулсе де лече




Дулсе де лече е карамелизирано мляко със захар или в буквален превод сладко от мляко. Руският вариант се нарича Сгущенка. За постигане на това карамелено изкушение ви е необходима голяма тенджера, вода и кутия подсладено кондензирано мляко, което можете да намерите във всеки по-голям супермаркет. Слагате на котлон да заври водата. Консервата /неотворена/ я поставяте във водата и оставяте да се вари на ниска степен около 3 ч. Отворете след като е напълно изстинала. Карамелизираното мляко е подходящо за глазури, топинг, за пълнеж дори и за директна консумация. В предложената рецепта съм го използвала за топинг на чийзкейк.

Необходими продукти:

За блата:
2 пакета меки бисквити( аз използвах "Еверест ");
1 кафеена чаша топло мляко;
125 грама разстопено масло;
1 супена лъжица ликьор от кайсии

За пълнежа:
350 грама сирене "Филаделфия"(две кутийки) или друг вид крема сирене;
200 грама заквасена сметана;
3 супени лъжици пудра захар;
100 грама сушени кайсии накиснати в ликьорчето.

За топинга:
1 консерва кондензирано мляко( 400 грама)предварително сварена на водна баня и бавен огън за около три часа.

Начин на приготвяне:

Стрийте бисквитите на прах, добавете прясното мляко, разстопеното масло, ликьора и разбъркайте.



Сместа се изсипва в подготвената форма и се разстила добре по дъното. Притиска се плътно. Пригответе пълнежа като с дървена лъжица разбъркате сиренето, сметаната и пудрата захар до еднородна смес. Нарежете сушените кайсии на лентички и добавете вътре.



Изсипете сместа върху блата и загладете.Оставете в хладилника за минимум час. Извадете и полейте с дулсе де лече.



Не ви съветвам да се опитвате да устоите на подобно изкушение, а просто опитайте !




Дано ви хареса ! : )

3 коментара:

  1. Приятелко, това е едно от най-апетитните и неустоими изкушения,които си предлагала:)

    ОтговорИзтриване
  2. Неустоимо ! И доста калорично ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Калорично, ама неустоимоооооо!:-)))
    Дулсе де лече отдавна съм запланувала да направя, а след това ще му мисля, къде ще го приложа. Май няма да мисля дълго.:-))))
    Благодаря за рецептата, Марийче!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване