петък, 30 септември 2011 г.

Варени гевречета бейгъл


Историята на бейгъла започва от селища в източна Европа и е пропътувала света заедно с Еврейските фамилии за да стане един от най-популярните хлебни продукти в света. Традиционният бейгъл се вари в топла вода преди да се изпече, което му придава отличителната лъскава коричка и мека плътна среда. Самото варене би могло да се обясни с факта, че пекарите в студената източна Европа са използвали този процес, за да ускорят запарването на тестото.

Необходими продукти:

1 ч.ч. топло прясно мляко;
2 ч.ч. брашно;
1/2 кубче прясна мая;
1 ч.л. захар;
25 г масло;
1 яйце;
щипка сол;
сусам,маково семе

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в топло мляко и захар. Добавя се брашното, маслото, солта и белтъка.
Омесва се до меко, еластично тесто. Оставя се докато си удвои обема.
След което се разделя на 6, 9 или 12 топки, или толкова гевречета колкото събира тавата.
Топките разтегляме на фитил и след това ги свързваме.
Отново оставяме бейгълите да си починат около 30 мин.
В голяма тенджера с кипяща вода с 1 ч.л. захар се пуска всеки бейгъл за около миннутка, докато изплува. Изваждат се с решетъста лъжица.
Поставят се върху хартия за печене. Отгоре се намазват с жълтък разбит с вода. Поръсва се със сусам или маково семе.
В предварително загрята фурна на 200 градуса се пекат за около 20-25 мин.


1 коментар:

  1. Обичам гевречета, сега през почивката ни си хапнахме в Турция хубави. Но удоволствието да си направиш вкъщи е несравнимо. Записвам си рецептата! (И тази-:-)))
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване