неделя, 25 септември 2011 г.

Родопски клин


Родопската баница или така нареченият клин може да бъде с разнообразни съставки, което я отличава от обичайната баница със сирене. Клинът може да бъде (в различни комбинации) с ориз, мляко, сирене, масло, коприва, спанак, тиква... В различните населени места в Родопите, както и пататника, можете да го срещнете в различни разновидности. Най-разпространен е обаче този с ориз, яйца и сирене, който си е и типичния родопски клин.
Посочената от мен рецепта съм получила от родопчанка, но пък нямам претенции за автентичност, не само заради разновидностите на клина, но и с цел да спестя от времето си използвах този път готови кори, а не точени.А истински клин се прави с домашно разточени кори. Ако решите да разточите сами корите ще приложа рецептата по- долу.

Необходими продукти :

За тестото:
1 чаена чаша хладка вода;
щипка сол;
1 супена лъжица оцет;
брашно до омесване на средно твърдо тесто.
Ако разбира се, не ви се отдава точенето или, ако не ви достига времето може да пребегнете до готови кори.

За плънката:
1 чаена чаша ориз;
3 чаени чаши вода;
200 грама натрошено сирене;
3 яйца;
2- 3 супени лъжици разтопено масло.

За заливката:
100 грама масло;
3 супени лъжици мед.
Разтопете маслото и докато е топло добавете меда до получаване на еднородна смес.

Начин на приготвяне:

Сварете ориза и водата в съотношението едно към три (една чаша ориз, три чаши вода ).Отръпнете от котлона и като поизстине добавете натрошеното сирене и разбитите яйца. Объркайте. Плънката е вече готова.


Намажете с масло дъното на тавата където ще се пече баницата. Слагате кората, ако са от тънките намаслете всяка една преди да сложите следващата. Долната кора трябва да е по-голяма, да изстърча, за да може плънката да се завие.


Изсипете равномерно плънката. Поставете горната кора и запечатайте клина. Полейте с лъжичка масло. Пече се умерено загрята фурна до получаване на златно- ръждива коричка. Извадете от тавата и обърнете в подходящ за сервиране съд. Полейте обилно с маслено- медната заливка.




Клинът се сервира както топъл ,така и студен и е невероятно вкусен.















Подходящи съчетания:

Особено подходящ е с домашно кисело мляко или айрян.

3 коментара:

  1. Марийче, тази година бяхме в Родопите за пореден път, този път в Златоград. Решихме да опитаме клин, но честно казано, останахме доста разочаровани. Беше с ориз, но не се беше надигнал, корите не бяха добре изпечени, сигурно не бяхме избрали мястото, където го приготвят добре. Но в такива моменти обикновено се амбицирам да намеря рецептата и да я направя сама. Така че съм ти изключително благодарна за този пост. Смятам да направя клин по твоята рецепта веднага като се захлади (като слушам прогнозата, непосредствено предстои). Благодаря ти отново за рецептата и ще споделя впечатления.:-))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. даниела колева10 март, 2012 14:27

    Здравейте,
    Казвам се Даниела Колева и сам от Стара Загора.
    Миналата седмица бях в Смолян,защото дъщеря ми е студентка 3-ти курс/не че преди това не съм ходила/,напротив-почти всеки месец.Много ми харесва родопската кухня.Седнахме да обядваме в едно заведение и понеже аз никога не бях опитвала клин си поръчах.Останах възхитена по начина по който беше приготвен и поднесен,т.с. много ми хареса.Сега намерих рецептата и започвам да го правя,но с готови кори.
    Благодаря за рецептата и ще споделя впечатленията си.
    ХУБАВ ДЕН!

    ОтговорИзтриване
  3. Привет, Даниела ! Радвам се, че ще изпробвате рецептата, която всъщност имам от колежка точно от Смолян :) Дано ви хареса, за блога я правих с готови кори,но съм го приготвяла и с домашно точени. Всички в къщи го харесват :) Дано Ви се получи и не останете разочарована.

    ОтговорИзтриване