неделя, 11 септември 2011 г.

Карамелена торта ( арабска рецепта)


Необходими продукти :

За карамела: 5-6 с.л. захар;

За крем- карамела:

500 мл.прясно мляко;
1 ч.ч. захар;
5-6 яйца;
2 ванилии

За блата:
1 яйце;
1/2ч. ч. захар;
100 мл. прясно мляко;
100 мл. олио;
1ч.л. бакпулвер;
200 гр. брашно;
2 с.л. какао

Начин на приготвяне :

Захарта се карамелизира във формата за кекс или торта. Затопля се млякото за крем карамела и се добавя захарта за да се разтопи. Яйцата се разбиват и заедно с ванилиите се сипват в млякото.Сместа се изсипва върху карамела във формата. Продуктите за блата се разбиват и сместа се изсипва по средата на крем-карамела. Слага се формата в по голяма тава и се пече на водна баня при 180 градуса, докато сладкиша се зачерви.При печевото,крем карамеленета смес остава отдолу,а отгоре изплува блата.Ще се изненадате от резултата.



След изстиване формата се обръща, като сладкишът внимателно се отлепя от стените и се оставя няколко часа за да поеме кексът от карамеления сироп.Реже се на парчета изстинал.Сервира се охладен.


Няма коментари:

Публикуване на коментар