неделя, 2 октомври 2011 г.

Шоколадови трюфели с лешници


Шоколадовите трюфели са едно доста приятно кулинарно изживяване- от приготвянето им до изяждането им. Вариациите при тях с много, съчетанието на шоколада позволява това разнообразие. От настъргани корички портокал, ядки, малинов ликьор, ром до ментови листенца и есенция,всеки път те могат да са с различен вкус. Могат да се приготвят от бял и тъмен шоколад. Варианта който приготвих днес е с тъмен шоколад, ром и натрошени лешникови ядки.

Необходими продукти :


300 гр. черен шоколад;
100 мл. течна готварска сметана;
50 гр. пудра захар;
4 супени лъжици разтопено масло;
50 гр. смлени лешници;
1 супена лъжица ром;
4-5 с.л. какао

Начин на приготвяне :

Натрошете шоколада и поставете в касерола. Разтопете на водна баня. Добавете пудрата захар и сметаната и оставете да покъкри, като разбърквате. Снема се от огъня, внимателно се добавят маслото и лешниците.


Сместа се разбърква и се слага в хладилник за около 2 часа, след което с мокри ръце се оформят топчета и се овалват в какао.
Трюфелите се съхраняват в хладилник до сервирането им.














Подходящи съчетания:
Кафе,
червено вино;
коняк.
Трюфелите може да приготвите и за подарък, или приятна изненада като ги увиете в поотделно в подходяща опаковка.

1 коментар:

  1. Ехааааа, какви са хубави! И как няма, като са с тъмен шоколад. Браво, прекрасни са!:-)
    Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване