петък, 7 октомври 2011 г.

Запеканка с карфиол и сирена


Необходими продукти :

1 глава карфиол;
250 грама заквасена сметана;
250 мл. прясно мляко;
50 грама масло;
50 грама сирене ементал;
50 грама настърган пармезан;
1 супена лъжица брашно;
1 чаена лъжичка индийско орехче;
черен пипер на вкус;
морска сол;
зехтин;
пресен копър.

Начин на приготвяне:

Почистете карфиола и го накъсайте на розички. Разпределете карфиола в намазнена със зехтин тава, поръсете с морска сол и чер пипер и добавете една кафеена чаша вода. Покрийте тавата с фолио и запечете до омекване на карфиола.


Разтопете маслото и рзтворете брашното в него. Добавете прясното мляко, сметаната и разбъркайте. Добавете и предварително нарязаното на кубчета сирене ементал, настъргания пармезан и индийското орехче. Полейте карфиола със сместта.


Върнете отново във фурната и запечете до готовност, или докато сместта се посгъсти, а печивото придобие приятен загар. Поръсете с пресен копър.
Ястието е подходящо за сервиране както топло, така и студено.


2 коментара:

  1. Такаа, обичам страшно много карфиол във всякакви вариации, само че вкъщи будалите го искат само в туршия (не знаят какво пропускат!).:-) Ти даваш една перфектна, вкусна идея как да се сготви и да се пробва, дали ще мине. Голяма си изкусителка с тези снимки, да знаеш.:-)))
    Поздравления и благодарности за прекрасната рецепта, Марийче!
    Хубава вечер и прекрасно утре!

    ОтговорИзтриване
  2. Тъкмо го пъхнах във фурната,сосът е готов,мисля че ще стане вкусно!Поздрави,друга Мария!

    ОтговорИзтриване