понеделник, 10 октомври 2011 г.

Пълнена зелка


Ще започна с това, че прясното зеле не е сред любимите храни на моето семейство. Освен, ако не става въпрос за салата :) Попаднах на тази рецепта и реших да я изпробвам и резултата беше неочаквано добър. Опитайте :)

Необходими продукти :

1 средно голяма зелка ( съобразете я с размера на съда за гювеч, който имате );
300 грама телешка кайма ( може и смес );
250 грама пушен бекон;
1 чаена чаша ориз ;
червен пипер,кимион, индийско орехче, чубрица и сол на вкус;
няколко листа дафинов лист,
1 глава кромид лук;
олио или зехтин;
1 зеленчуков бульон.

Начин на приготвяне :

Почистете зелката ,изрежете капаче и издълбайте вътрешността и, като оставите стени около 2-3 см.


Накълцайте издълбаната сърцевина на ситно. Омажете зелката с мазнината ,която сте избрали да използвате. На дъното на гювеча поставете мазнина и сложете няколко дафинови листа. Поставете внимателно зелката вътре. Загрейте малко количество мазнина и запържете последователно лука, накълцаното зеле, ориза, каймата и най- накрая пушеният бекон. Добавете подправките и овкусете. Напълнете зелката, като притискате добре сместа .



Не се притеснявайте, ако от сместта ви остане - просто я изсепете около зелката в гювеча. Най-накрая положете зеленото капаче, притиснете. Разтворете кубче зеленчуков бульон в топла вода и полейте зелката. Покрийте с капак съда за печене и потавете в предварително загрята фурна. Печете 1, 5 часа при температура 180- 200 градуса.


Изчакайте да поизстине и извадете внимателно зелката. Разрежете я на порции, колкото е необходимо да сервирате.


Подходящи съчетания :
кисело мляко за гарниране;
люти чушлета от домашна консерва;
Вино.

1 коментар:

  1. Ако знаеш, колко съм ти благодарна за тази рецепта!!! Преди 3-4 години бях видяла подобна в едно кулинарно предаване, не я записах, направих я просто веднага след предаването и честно казано, след това не съм правила, защото не можах да я издиря, за да си я запиша точно в пропорции. Твоята рецепта е много хубава, със сигурност ще я направя.:-)))
    Благодаря ти за чудесната рецепта, Марийче!

    ОтговорИзтриване