петък, 21 октомври 2011 г.

Патешки късчета с боровинки


Необходими продукти :

Патешко филе ( може и месо от бут заедно с кожичката);
сладко от боровинки;
червено вино;
мащерка;
масло;
сол;
черен пипер;

Начин на приготвяне:

Загрейте фурна на 200 градуса. Нарежете месото на късчета, осолете с едра сол и поръсете с чер пипер.



Поставете в тиган без мазнина и запържете късчетата в собствен сос до зачервяване.


Разтопете маслото и полейте дъното на тавичка с него. Извадете запържените късове патешко месо от тигана и поставете в тавата. Поръсете с мащерка, завийте добре с фолио, така, че да не излиза въдух и запечете във вече загрятата фурна за около 20 минути.


Докато месото се задушава във фурната, пристъпете към приготвяне на боровинковия сос. Загрейте тигана и изсепете половин бурканче сладко в него докато в краищата се карамелизира. Добавете 2- 3 супени лъжици червено вино. Като кипне сместта одръпнете от котлона.


Готовото месо полейте със соса от боровинки и сервирайте топло.




Подходящи съчетания:
Особенно подходящо вино е от сорта Совиньон блан, както и Шардоне .

Добър апетит ! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар