събота, 22 октомври 2011 г.

Перлички от балсамов оцет


Знаете ли кой е Салвадор Дали в кулинарията? Това е Феран Адриа – бащата на молекулярната кухня. И ако повечето хора се борят, за да конструират нещо ново, то Адриа всъщност разваля вече готовото. В основата на това течение в кухнята е разделянето на провизиите на молекули, чрез различни кулинарни техники, и събирането им отново след това. Молекулярната кухня всъщност е пресечната точка на кулинарията и химията. Защото е по малко и от двете.
Моят първи експеримент( разбира се избрах да е съвсем елементарен ) представям сега :))))

Необходими продукти :

1/3 чаена чаша тъмен балсамов оцет;
1/2 чаена чаша охладен зехтин;
1 пакетче желатин;

Начин на приготвяне:

Зехтина поставете в хладилник за 30 минути. През това време разтворете желатина с малко водичка докато набъбне. Разтопете го на водна баня.
Загрейте балсамовия оцет върху котлон и добавете вече разтвореният желатин докато сместа заври. Отръпнете веднага.


Вземете пипетка и във вече охладения зехтин капвайте по капчица от оцетената смес и желатин.


Образувалите се перлички извадете с решетъчна лъжица и поставете в чаша студена вода. Използвайте по предназначение :)



Подходящи съчетания :

Оцетените перлички са особенно подходящи за гарниране на салати и ястия изискващи оцет.

Опитайте ! Резултата е гарантиран и впечатляващ :)

1 коментар:

  1. Никога не съм опитвала да направя подобно нещо!изглежда лесно и е впечатляващо!Благодаря, че си споделила!

    ОтговорИзтриване