понеделник, 17 октомври 2011 г.

Пелмени с пълнеж от шунка и кашкавал



Пелмените са типично евро-азиатско ястие, приготвено от тесто и плънка от различни меса, риба, млечни произведения, зеленчуци и други. Приготвените тестени късове се попарват за минути във вряща вода. Готовите пелмени се поднасят със сметана, разтопено масло, запържено с малко червен пипер,кетчуп и др. сосове. Съществуват рецепти, когато тестото се изпича вместо да се попарва. Именно такава рецепта ви предлагам днес.

Необходими продукти:

1 чаена чаша прясно мляко;
1 чаена чаша кисело мляко;
3 супени лъжици разстопено масло;
брашно до омесване на средно твърдо тесто;
1 кубче мая;
1 чаена лъжичка сол;
1 чаена лъжичка захар;
1 кафеена лъжичка сода бикарбонат;
шунка;
кашкавал;

Начин на приготвяне :

Затоплете прясното мляко, разтворете маята и захарта в него. В киселото мляко разтворете хледната сода . Смесете млеката и добавете разтопеното масло. В брашното добавете солта и омесете средно твърдо тесто. Оставете го да си почине около половин час. Разделете на няколко топки, от които разточете кори с дебелина около 0.5 см.



Изрежете кръгчета с чаша или уред за пелмени (аз използвам такъв )с големина около десет сантиметра. В всяко кръгче поставете парче шунка и парче кашкавал. Притиснете с уреда и слепете.



Намажете готовите пелмени с жълтък, разтворен с малко вода и поръсете по желание с настърган кашкавал, мак, ким. Подредете ги в тавичка, чийто дъно предварително сте намазали с масло. Оставете ги на топло около двадесетина минути. Запечете в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.


Подходящи съчетания :
Могат да се полеят обилно с разтопено масло. Сервирайте с айрян, прясно мляко, чай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар