събота, 8 октомври 2011 г.

Домашни курабийки


Необходими продукти:

3 броя яйца+ един жълтък за мазане;
1 чаена чаша прясно мляко;
1 чаена чаша олио;
2 чаени чаши захар;
1 супена лъжица амонячна сода;
1 пакетче бакпулвер;
700 грама брашно или необходимо до омесване;
кората на един лимон;
1 ванилия;
1 супена лъжица лимонов сок.
За поръсване: захар, маково семе, лимонови корички

Начин на приготвяне :

Яйцата,захарта, ванилията и настърганата лимонова кора разбийте до пяна. Прибавете прясното мляко, олиото, разтворената амонячна сода в лимоновият сок. Най-накрая добавете пресятото с бакпулвера брашно. Омесете средно твърдо тесто .


Оставете го да престои в хладилник минимум два часа(може и цяла нощ). От тестото оформете топки с големината на малко яйце, намажете ги с разбит с вода жълтък и поръсете със захар. Загрейте фурна на 150 градуса. На дъното на тавичака разстелете хартия за печене намазана с масло. Наредете курабийките на разстояние.


Сложете ги във фурната и печете докато се образува приятно порозовяване. По време на печенето курабийките трябва да се разтворят или напукат, което гарантира доброто им приготвяне.



Подходящи съчетания:

Кисело мляко, прясно мляко, сладко.

2 коментара:

  1. Хе-хе, обищавам, че няма да питам вече за амонячната сода, научих вече.:-)))
    Шегата настрана, обичам точно такъв тип курабийки, мама и баба много често ги приготвяха. Аз защо все гледам да приготвя нещо завъртяно, а не се върна към точно тези, те са най-вкусни.
    Благодаря ти, че ми ги напомни!
    Хубава вечер, Марийче!

    ОтговорИзтриване
  2. Ти ме подсети, Мони !:) Като спомена амонячната сода и...днес ги правих;))))Моите хора много ги обичат. Освен това са трайни :)))
    Хубава вечер и на теб !:)

    ОтговорИзтриване