събота, 29 октомври 2011 г.

Торта за Halloween




Хелоуин е празник, който се чества на 31 октомври най-вече в английскоговорещите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически празник Сауин и католическия Вси светии (All Saints' Day). Древните келти празнували своята Нова година - Сауин в края на октомври, когато прибирали последната си реколта. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.
За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията, а на духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им.
Въпреки, че В България православната църква отбелязва празника на Вси светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница, 31 октомври (Halloween) все по- осезаемо влиза и в нашите домове.
А ето и моето предложение за сладкиш, с който ще развеселим духовете :)))

Необходими продукти :

За блата :

1 пакетче натурална майонеза;
1 чаена чаша топла вода;
1 чаена чаша пудра захар;
5 супени лъжици натурално какао;
3 супени лъжици смлени лешници;
2 чаени чаши брашно;
1 бакпулвер;
1 ванилия;
настъргана портокалова кора .

За крема :

1 литър прясно мляко;
2 пакетчета портокалов пудинг;
1,5 чаена чаша захар;
сок от 1 портокал;
50 грама масло;
1 супена лъжица брашно;
1 кафеена лъжица ром;
настъргани портокалови корички

За топинга ( украса):

100 грама разтопен шоколад;
1 супена лъжица разтопено масло.

Начин на приготвяне :

Загрейте фурна на долен реотан. Разбийте майонезата с пудрата захар на пяна. Добавете водата и ванилията. Брашното, какаото и бакпулвера пресейте и добавете към майонезена смес, като изсипвате на струйка при непрекъснато бъркане.Добавете стърготините от портокаловата коричка. Изсепете сместта във форма за торта и печете до готовност, като първите пет минути печете само на долен реотан, после нагласете на двеста градуса и опечете до готовност.



Изчакайте да изстине и срежете на две. В тенджера разтопете маслото и запържете в него брашното. При непрекъснато бъркане добавете прясното мляко до завиране. Добавете предварително разтворен с вода пудинг и пак с непрекъснато разбъркване варете до сгъстяване.


Намажете първият блат с част от крема. Поставете вторият и отново покрийте с крем. Загладете с шпатула и покрийте с настъргани портокалови корички. Разтопете шоколада на водна баня и добавете една лъжица разтопено масло. Поставете в шприц и върху тортата нарисувайте паяжина.




Весел празник и добър апетит !:)

1 коментар:

  1. Бравооооооо...изглежда напълно по мой вкус...непременно ще опитам:)))

    ОтговорИзтриване