събота, 5 ноември 2011 г.

Тарталети с крем от сьомга


Необходими продукти :

За тарталетите:
125 гр меко масло;
1 яйце;
1/2 чаена лъжичка сол;
250 гр брашно
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
розмарин, салвия, мащерка.

За крема:
100 грама пушена сьомга;
1 стрък пресен лук;
1 стрък пресен чесън;
сол, черен пипер и лимонов сок на вкус
3 супена лъжица майонеза;
2 супена лъжица галета.

Начин на приготвяне:

Разбийте маслото на пяна и прибавете яйцето. Накълцайте подправките на ситно, ако са пресни,а ако са сухи стрийте. Смесете с брашното, предварително пресято с бакпулвера и солта. Омесете бързо меко тесто и го оставете на студено за около двайсетина минути. Извадете от хладилника, разделете на топчета според големината на чашките в които ще се пекат.Топчето поставете на дъното на формичката и изтегляйте с пръсти докато оформите.


Сложете във фурната и печете при 180 градуса до розово. Докато се пекат тарталетите пригответе крема. Накълцайте на ситно лука, чесъна и половината от сьомгата. Добавете майонезата ,галетата, чер пипер ,сол и лимонов сок на вкус. Пасирайте.


След като изстинат, извадете тарталетите от формичките и ги напълнете с крема. Гарнирайте с останалата сьомга,перли от балсамов оцет,които наподобяват хайвер или според предпочитанията ви.



Сервирайте като предястие. Вместо във формички тестото може да оформите на фунийки ,които да напълните с крема .

2 коментара:

  1. Толкова елегантно, фино и вкусно изглеждат тези тарталети, Марийче! Много ми допадат. Имам едно въпросче: приблизително какъв е диаметърът на формичките ти, защото из имам подобни накъдрени, но ми се струва, че моите са по-мънички.
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. 12 см в диаметър са ми формичките.Ползвам ги и за крем-карамел, желирани кремове. Мони и един съвет, ако ми позволиш. Внимавай да не ти стане много маслено тестото, защото става ронливо и трудно за обработка.Аз добавям по лъжичка прясно мляко,ако ми се стори ,че става такова:)

    ОтговорИзтриване