петък, 11 ноември 2011 г.

Паста " Фреда "



Пастата е изключително италиански патент и се прави от тесто, замесено от брашно, вода и/или яйца. Използва се в ястия, в които тестото е основната съставка и се сервира със сосове и подправки. Обикновено пастата се вари и се сервира с всякакъв вид сос, в зависимост от плътността и индивидуалните предпочитания. Има различни видове паста - от най-финните като ангелска коса пръчици до по-широките ленти на лазанята. Някои от най-популярните включват:
• Ангелска коса, Капелини: Това е тънка и фина права паста, на която подхождат деликатните сосове. Може да бъде разполовена и да се използва в супи, салати и бързо запържени ястия.
• Папийонки, Фарфале: Папийонките или пастата с форма на пеперуда може да освежи всяко ястие с уникалния си размер. Текстурата й е дебела и може да бъде използвана с всякакъв сос, в салати или супи.
• Фетучини: Фетучинито или пастата с форма на панделка е най-подходяща за по-тежки сосове, като тези със сирене, месо и домати. За разнообразие те могат да бъдат разполовени и да се използват в супи и салати. Могат и да се пекат на фурна.
• Лингуини: Лингуините или малките езици са подходящи за всякакъв сос и могат да се използват за салати и бързо запържени ястия.
• Извитите макарони: Извитите макарони или кнедлите имат много всестранна форма и могат да се приготвят с всякакъв сос, да се пекат, да се сложат в супи и салати, и в бързо запържени ястия.
• Маницоти: Маницотите или малките мъфита са смес от месо, сирене и заленчуци, заляти със сос и запечени. Те могат да се напълнят и да бъдат замразени за по-късна консумация.
• Ротини: Ротините или спираловидната паста върви добре с месо, зеленчуци и сирене. Може да се използва за по-интересни салати и да се пече в касерола.
• Яйчена юфка: Това е по-широка плоска паста, направена с яйца. Пасва на супи, салати и за печене. Може да бъде сервирана топла с всякакъв сос.
• Спагети: Изглеждат като дълга корда и са едни от-най любимите видове паста на американците. Подхождат на всякакъв сос и се използват за готвене в касерола или за бързо запържени ястия.
Рецептата която ви предлагам с благозвучно име "Фреда " ми продиктува Кери, която от няколко месеца живее в Римини Италия и вече се ориентира в италианската кухня. Сигурно заради региона в който живее тя ( Римини е на Адриатическото крайбрежие ) рецептата е с риба тон. Благодаря ти, Кери много ни хареса рецептата ти :)))
И така...

Необходими продукти :

500 грама италианска паста. Аз използвах тип Rigatonelli;
500 грама чери домати;
130 грама риба тон от консерва в собствен сос;
130 грама моцарела;
едра сол на вкус;
босилек;
1-2 чесън;
зехтин
литър вода за варене на пастата.

Начин на приготвяне:

Заврете водата, посолете с едра сол и добавете пастата. Варете десет минути или както е указано в опаковката.


Сварената паста отцедете от врящата вода и измийте със студена. Отцедете и изсипете в подходящ съд.



В тиган загрейте зехтин, добавете наразяните на четвъртинки доматчета и ситно накълцан чесън. Запържете и разбърквайте от време на време докато доматите се посгъстят. Добавете рибата тон и пак разбъркайте. Най-накрая добавете нарязаната на парченца моцарела. Оставете няколко минути да покъкри и отдръпнете.Консистенцията на сместта трябва да е близка до сос.



Поръсете със сух босилек . Полейте пастата и сервирайте.



Подходящи съчетания :

Чесново хлебче;
Бяло вино

1 коментар:

  1. Марийче, освен виден шокохолик, съм заклет привърженик на пастата във всяка нейна форма.:-)) Първо искам да ти благодаря за информацията, събрана ясно и точно и включваща най-важното за всеки един вид. След това искам да те похваля за изключително вкусната рецепта, която отново ни предлагаш. Пак е много вкусно, снимките ти ме карат да се облизвам (при все че вечерях добре).:-)) Искам и тук да ти благодаря за изключително милия коментар в блогчето ми и се радвам, че споделям и трите награди с теб.:-)) Пожелавам ти оттук-нататък още много нови награди!
    Най-сърдечни поздрави, хубава и уютна вечер и прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване