понеделник, 14 ноември 2011 г.

Чудни понички



Наричам тези понички така, защото наистина са чудни. Много вкусни, много лесни за приготвяне- не се пържат, тестото се надува без набухватели и може да ги приготвите както сладки, така и солени.

Необходими продукти:

2 броя яйца;
2 чаени чаши прясно мляко;
1 чаена чаша брашно;
3 супени лъжици разтопено масло;
1/4 чаена лъжичка сол.

Начин на приготвяне:

Всички продукти трябва да са със стайна температура. Разбийте яйцата и млякото, добавете маслото, брашното премесено със солта. Доразбийте докато сместа стане гладка. В тавичка за мъфини поставете парченце масло на дъното на всяка формичка. Загрейте тавата докато маслото се разтопи. Напълнете до половината. Върнете тавата обратно във фурната и печете 15- 20 минути при температура 200 градуса. Не отваряйте вратата на фурната по време на печенето.


След като се надуят и позачервят изключете фурната и оставете още 5 минутки вътре. Извадете от формичките и напълнете по ваш вкус. Дъното на поничките е оформено като отвор още при печенето,което улеснява пълненето им. В предложената тук рецепта преди печене настъргах ементал и поръсих с маково семе.



3 коментара:

  1. Ама те наистина са чудни: без пържене, без набухватели, както сладки, така и солени! Превъзходни са, ще ги направя при първа възможност, защото много ми харесват!
    Поздравления за рецептата, Марийче!
    И естествено, за снимките, но ти си знаеш!:-)))
    Хубав и усмихнат вторник!:-)

    ОтговорИзтриване
  2. Днес правих тези понички, но сместа стана много рядка. Надуха се, но станаха по-скоро като малки палачинки, отколкото като твоите:( Такава ли би трябвало да е сместа и къде съм сгрешила? 1 ч.ч брашно сложих и 2 ч.ч мляко...

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, Албена ! Сместа за тези понички е рядка. Нещо като палачинково тесто. Печенето също е важно- не бива да се отваря фурната защото веднага се връща тестото и спада. Също така е важно след като изключиш фурната да ги оставиш там почти докато изстинат- отново за да не спадне обема им. Следващият път, като ги приготвям ще снема и тестото и ще добавя снимката тук, за да прецениш точно как изглежда на гъстота. Съжалявам, че не са ти се получили. Опитай още веднъж...може да добавиш лъжичка две брашно в повече, ако тестото ти изглежда рядко.:)

    ОтговорИзтриване