четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Ашуре



Ашуре (варено жито, от турското aşure) е десерт от грухана пшеница, стафиди, захар и орехи. Това е традиционен десерт в Турция, един мит и традиция. Наричат го още Noah's Pudding и вид обредна храна. Името му идва от арабски, в които ashura буквално означава "десета" - че е направена от 10-ия ден от ислямски календар. Смята се, че оригиналното се приготвя с около 40 съставки - ориз, боб, леблебия, бакла, ечемик и… почти всички видове ядки и плодове, което го трудно определя като десерт – по скоро храна.
Предлагам ви един по- елементарен, но ароматен и вкусен вариант.

Необходими продукти:

1 чаена чаша жито( твърда пшеница);
1 чаена чаша захар;
50 грама счукани орехови ядки;
50 грама стафиди (може и сушени плодове накълцани на ситно );
настъргана лимонова кора;
1 супена лъжица мед;
1/2 чаена лъжичка канела;
3 чаени лъжици пшенично нишесте без оцветители.

Начин на приготвяне:

Житото се почиства, измива се и се оставя да кисне няколко часа в студена вода. Изцежда се и му се досипва още вода. Вари се на бавен огън до готовност, т.е житото трябва да е омекнало напълно.



Отделете 1/3 от него. Останалото жито прецедете през цедка или през тензух. Залейте го с водата в която сте варили и заврете отново. Към получената каша добавете размитото с малко водичка нишесте, захарта, останалите житни зърна. Варете до сгъстяване, добавете меда и стафидите, орехите. Изсипете в подходящи купички, поръсете с канела и оставете да изстине докато се желира. Поднася се студено.


1 коментар:

  1. Беше ми интересно да прочета повече за етимологията на името на тази поредна твоя вкусотия. Хапвала съм я веднъж на едно гости, но домакинята не пожела да сподели подробности, как го е направила. Не ми беше много близка, затова и не си позволих да я притеснявам дълго с молби.:-))
    Благодаря ти, че ти споделяш и представяш тук рецептата му. Ще го направя и ще напиша, как е станало е как се е харесало.:-))
    Снимките ти отново много ми харесват!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване