събота, 26 ноември 2011 г.

Кнедли от картофи с пълнеж от телешка кайма и кестени




Необходими продукти :

За кнедлите :
1 килограм картофи;
100- 150 грама брашно;
20 грама масло;
2 яйца;
сол и смлян черен пипер на вкус.

За пълнежа:
400 грама телешка кайма;
1 яйце;
филийка сух хляб;
настъргана глава лук;
150 грама сварени и обелени кестени;
индийско орехче, сол и черен пипер на вкус.

За соса:
500 мл. готварска сметана;
сол и черен пипер;
настъргано сирене ементал;
бучка масло.

Начин на приготвяне :

Сварете картофите и кестените. Оставете във водата докато изстинат. Обелете ги.




Картофите се пасират, добавят се яйцата, брашното и подправките. Сместта се замесва и оставя да престои за да си поеме добре съставките.
Кестените се натрошават. Каймата се смесва като при кюфтенца, добавят се яйцето, хляба, подправките и кестените.



Омесва се. От готовата смес се правят топчета малко по-големи от орех.



От картофената смес се оформят плътни топки, големи колкото да се овалят удобно в шепите, а дланите се мокрят съвсем леко с вода за по-лесно или се топят в брашно - това зависи от самата смес. Във всяка се скрива по едно топче от пълнежа.




Кнедлите се потапят в гореща подсолена, но не вряща вода. Проверява се да не полепнат по дъното на тенджерата и се оставят около 15-20 минути на слабо къкрене.



Отстраняват се от огъня или котлонът се изключва. И още 5 мин. след това могат да киснат в горещата още вода.
Изсепете сметаната в съд за печене. Овкусете с подправките и разбъркайте. Върху нея наредете вече сварените и отцедени кнедли. Поръсете обилно с настърган ементал и запечете 15 минути във фурна на 200 градуса.



Сервирайте с пресен магданоз или настърган морков.



1 коментар:

  1. Знаеш ли, че първо: отдавна не съм правила кнедли и второ: не съм се сещала да направя вълчи кнедли.:-))) Страхотна идея, а мога само да си представям, колко вкусни са били!!:-)))
    Много, ама много ми харесаха!
    Хубав петък и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване