събота, 26 ноември 2011 г.

Кифлички замесени от тесто с тиква, орехов пълнеж и канела


Необходими продукти :
За тестото:
500 грама брашно;
200 мл. прясно мляко;
100 гр. пюре от варена тиква;
50 грама захар;
1 яйце
2- 3 супени лъжици разтопено масло;
лъжичка настъргана лимонова кора;
сол;
мая за хляб.

За пълнежа :
1 чаена чаша захар;
1 чаена чаша стрити орехи;
1 чаена лъжичка канела;
1 яйце( белтъка се използва при пълнежа, а с жълтъка намазваме кифличките отгоре)

Начин на приготвяне:

Затоплете млякото до телесна температура. Разбийте яйцето и захарта. Добавете млякото и пюрето от тиква. Маята( аз използвах суха)и солта смесете с брашното. Омесете мекичко тесто, като добавяте разтопеното масло докато месете. Покрийте с кърпа и оставете да втаса. През това време счукайте ореховите ядки, смесете с канелата, захарта и разбития на пяна белтък. Вече втасалото тесто разделете на две топки. От едната топка разточете кора с дебелина около сантиметър . Кората разделете на две, като в края на всяка поръсите с ореховата смес.


Навийте на стегнато руло. Разрежете на равни части напречно, може и под ъгъл. Кифличките наредете в тавичка върху хартия за печене. Оставете да втасат отново. Намажете ги с разтвореният във водичка жълтък и поръсете със кристална захар.


Запечете в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато получат приятен загар.




Много подходящи за следобедно кафе или чай :)

А сега и още едно предложение. Малко по- рано в рецептата отбелязах,че тестото се разделя на две топки. От първата нарязахме кифлички. Същото може да направите и с втората топка, но може да направите руло с различен от на кифличките пълнеж, както направих и аз. Разтоках кора пак с дебелина 1 см. Намазах с готов мармалад от фурми и портокалови корички. Навих на руло, поръсих с маково семе и изпекох. Ето и резултата :



Импровизирайте, забавлявайте се и да ви е сладко ! :))

2 коментара:

  1. страхотни!..ей т'ва е кифла:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са тези кифлички!!!!! С вкусен пълнеж (и то много: и като количество и като вкус:-)), с невероятен загар и със сигурност вку-со-ти-я!:-)))
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване