събота, 17 декември 2011 г.

Кростата с конфитюр от ягоди и сметана


Кростата /crostata/ е обикновен италиански десерт, най - общо печена тарта във форма на пай. Спорен френски негов аналог е galette. По традиция, се приготвя, чрез сгъване на краищата на маслено тестото върху горната част на конфитюр / мармалад, плодове/.Възможен е вариянт с настъргано върху пълнежа тесто или решетка от тестени лентички. Някъде го наричат /rustic/ селски вид сладкиш. Има очарованието на онези десерти, които не кокетничат с вид, но доминират с чудесен вкус и аромат. Традиционно се използват като пълнеж череши,ягоди, праскови, круши, кайсии, ябълки, боровинки или конфитюр от тях.

Рецептата я имам от Кери, която живее в Римини, Италия. Разбира се тя ми я даде в количество за голямо италианско семейство :), но аз естествено намалих продуктите до нужни за една тавичка кростата.

Необходими продукти за блата:

1 чаена чаша захар;
2 чаени чаши брашно;
1 яйце
120 грама масло с висока масленост ( над 80 % )
щипка сол.

За пълнежа:

200 грама конфитюр от ягоди;
1 супена лъжица заквасена сметана;
може по желание да добавите ядки.

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното в подходяща купа за месене. Добавете солта, захарта, яйцето и настърганото масло.


Омесете тесто на топка и приберете в хладилник. Нека тестото престои минимум час там. След като е престояло достатъчно отделете малка топка от него ( с големината на топка за тенис), а останалата част разточете с диаметър, който да е с 2 см. повече от диаметъра на тавата. Предварително в тавата разтопете масло и поръсете с брашно. Разточената кора поставете в тавичката, като излишните два см. разпределите по стената на тавата. Прибавете пълнежа от предварително разбъркания със сметаната конфитюр и разстелете равномерно по цялото дъно. Поръсете с ядките.


Тестото, което отделихте настържете отгоре така,че да покрие добре пълнежа.



Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.


Изчакайте да поизстине преди да нарежете. Може да сервирате още топлата кростата с топка сладолед, или напълно изстинала поръсена със пудра захар.



Няма коментари:

Публикуване на коментар