сряда, 31 август 2011 г.

Богата салата



Необходими продукти за четири души :

За салатата:
1 салатка айсберг;
150 гр. прошуто;
150 гр. пушено сирене гауда;
1 средно голяма глава лук;
4 бр. яйца;

За дресинга:
2 супени лъжици зехтин;
1 супена лъжица горцича(може настърган хрян);
1 супена лъжица балсамов оцет бял;
1 скилидка стрит чесън .


Начин на приготвяне:
Нарежете айсберга и прошутото на ивици. Лукчето нарежете на кръгчета, а пушената гауда на триъгълни парчета.Салатата оставете в подходяща за объркване купа и полейте с дресинга да престои до готовност на останалите продукти. Прошутото, сиренето и лука запечете на тиган за по една минута за всяка страна. Яйцето запечете до готовност. Добавете в тази последователност към овкусената с дресинг салата.




Подходящи съчетания:
Салатата е подходяща за сервиране и като предястие.


вторник, 30 август 2011 г.

Лимонени бисквити


Необходими продукти:

120 грама разтопено масло;
1 чаена чаша захар;
1 яйце;
3-4 чаени чаши брашно;
1 пакетче бакпулвер;
1 лимон

За глазурата(по желание):

100 грама пудра захар;
1-2 лъжици топло прясно мляко;
1 лъжица разтопено масло.


Начин на приготвяне:

Разбийте захарта с маслото и яйцето. Настържете кората на лимона, изцедете сока му и добавете. Объркайте пордуктите. Брашното пресейте с бакпулвера и прибавете към сместта и омесете средно меко тесто. Разделете го на две равни половинка и всяка една разточете с дебелина 0.5 мл. Изрежете фигурки или кръгчета с чаша.Подредете ги в подходяща тава върху хартия за печене. Върху едните фигурки поръсете лимонова коричка със захар,а върху другите захарна глазура. Глазурата се приготвя като се объркват до еднородна смес всички продукти.



Така приготвените сладки се запичат във предварително загрята фурна на 180 градуса.Имат приятен лимонов аромат.




Подходящи съчетания:
чай ;
кафе;
сок.

понеделник, 29 август 2011 г.

Доматено хлебче



Необходими продукти :

500 гр. бяло брашно;
100 мл. топла вода;
140 мл. топло прясно мляко;
1 чаена лъжичка сол;
1 чаена лъжичка захар;
7 гр.суха мая за хляб;
50 гр. концентрирано доматено пюре;
щипка червен сладък пипер;
1 супена лъжица зехтин.

Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и солта в подходящ съд за месене, и направете кладенче.
Разтоверете маята в прясното мляко със захарта, смесете с водата и зехтина.Добавете към брашното и започнете месене. Малко преди пълното омесване, отделете около една трета от тестото. Към него прибавете доматеното пюре и щипката червен пипер. По време на месенето на тестото с доматено пюре, се добавя още брашно в зависимост от лепкавостта му. Доомесете две топки бяло и червено тесто до еластично и меко и оставете да втаса.




Разточете две кори в големина зависеща от големината на съда, в който ще се пече хляба.Бялата кора разточете с около един пръст по голяма от червената.Поставете една върху друга(червената върху бялата) и навийте на руло и оформете като багета.
Клъцнете няколко резки с остър нож и поставете върху хартия в подходящ съд за печене.





Така оформеното хлебче оставете да втаса около 20 минути още веднъж в съда за печене. Пече се на температура около 180 градуса,като първите пет минути само на долна фурна. Пече се до готовност,като с клечка проверите дали остават по нея влажни трохички.


Подходящи съчетания:
Маслинова паста;
сирене;
масло и меродии.

неделя, 28 август 2011 г.

Талиатели с телешко и сметанов сос

Необходими продукти:
1 пакет (400-500)грама талиатели;
300 грама телешко месо;
200 грама пресни гъби;
250 грама заквасена сметана;
1 чаена лъжичка прясно смлян чер пипер;
1 чаена лъжичка смлян розмарин;
1 супена лъжица зехтин;
сол на вкус;
50 грама настърган пармезан;
50 грама масло

Поставяме талиателите във вряща подсолена вода, в която сме сложили и зехтина.Варим.




Сварените талиатели,измиваме със студена вода,отцеждаме и нареждаме в подходяща тавичка, намазана с масло. Нарязваме телешкото месо на много тънки и дълги резенчета. Запържваме в тиган с масло. Малко преди сготвянето им прибавяме гъбите, розмарина, черният пипер и сол на вкус. Допържваме до готови.


Изваждаме телешките флейки и гъбите. В в тигана , в който сме ги пържили добавяме сметаната за няколко минути. Поливаме със соса вече подредените в тавичка талиатели. Покриваме с телешкото и гъбите и поръсваме с пармезан.Запичаме до златист цвят.



Поднасяме по тилиателя в чиния обилно поръсена с пресен магданоз.





Подходящи съчетания:
Тилиателите могат да се приготвят и с други меса и сирена,както и с различни сосове.Подходящи са както за основно ястие,така и за предястие.Подходящото питие за тях е виното.

Мекици

Необходими продукти :

1 чаена чаша кисело мляко;
1 чаена чаша прясно мляко;
1 чаена лъчичка сода бикарбонат;
1 кубче мая за хляб;
щипка сол;
щипка захар;
Бяло пшенично брашно,колкото поеме (около 700 гр.);
олио за пържене

Начин на приготвяне :
Брашното се пресява със солта в подходящ за месене съд. Прясното мляко се затопля до телесна температура и в него се разтваря маята със захарта. В киселото мляко се разтваря содата.Продуктите се добавят последователно към брашното и се омесват,като може да се използва и лъжичка,две олио в процеса за по-добре омесване.Оставяме тестото на стайна температура и покрито с кърпа до втасване или докато увеличи обема си.


След като е готово тестото пристъпяме към пържене.Загряваме олиото в подходящ дълбок съд на умерена температура на котлона.От тестото оформяме топка ,колкото ябълка .Поставяме в съд със студена вода .Топването в студена вода спомага за запазване на хрупкава коричка .


От топката оформяме (разстиламе) с пръсти до желаната големина мекица.Поставяме внимателно в олиото.По време на пърженето може да помогнем с лъжица и въртеливи движения в олиото,около мекицата което спомага за увеличаване на мехурите по мекиците.


Запържваме до златисто.Готовите мекици изваждаме мърху кърпа,за да се освободят от излишната мазнина.Сервираме ги топли.




Подходящи съчетания:
сирене;
сладко;
мед;
плодове;
чай,кафе,айрян,кисело и прясно мляко.
При оформяне на мекиците може да се постави сиренето вътре в тестото.Тестото е особенно подходящо и за блат на пица,както и за бюреци и други печива.Може да се съхранява в хладилник до седмица.

събота, 27 август 2011 г.

Баница на розички

Рецептата я имам от моя близка и мерилките са в шепи,но се справих :)

Необходими продукти :

За корите:
3 бр. яйца
1 ч.чаша леко затоплено прясно мляко;
1 шепа захар;
1 шепа олио (разстопена свинска мас);
1 кубче мая ;
брашно,колкото поеме за омесване на меко тесто(пригответе около кг.)
щипка сол.

За плънката:
125 гр. разстопено масло;
в зависимост от предпочитанията :две шепи натрошено сирене,или две шепи натрошени орехи.

За сиропа :
1 ч.чаша захар;
1 ч.чаша вода;
сок от половин лимон.

Начин на приготвяне :
Пресяваме брашното и правим кладенче.В него поставяме предварително разбитите яйца със захарта. В прясното мляко разтваряме маята и към него добавяме половината от мазнината. Останала половина използваме при омесване на тестото.С така смесените продукти омесваме до меко тесто, от което ще разточим корите. Разделяме го на шест топки. От всяка разточваме тънка кора, която разстиламе върху хартия. Върху разсточената кора поливаме обилно с масло,добавяме върху нея втора кора, пак обилно с масло и така до третата кора. Върху трите кори поръсваме с натрошеното сирене. Навиваме на руло. Разточваме останалите три топки тесто, и корите събираме една върху друга по посочения горе начин .Така получаваме две рула, който нарязваме на парчета по пет-шест сентиметра. Подреждаме ги в тава с няразаната част отгоре, като оставяме достатъчно разстояние по между им. Това е необходимо, тъй като тестото е с мая и при втасване обема му се удвоява. Оставяме да втасат около половин час на топло, или докато набъбнат. Печем в предварително и умерено загрята фурна до златист цвят.Изпечената баница оставяме да изстине и я поливаме с горещия сироп.Повиваме с кърпа до сервирането и.


Подходящи съчетания:
Айрян,
сок;
боза

Суши




Необходими продукти :

За ориза :
1 1/2 чаша късозърнест бял ориз;
1 1/2 чаши вода;
6 с. л. оризов оцет;
3 с. л. захар;
1 ч. л. сол.

За пълнежа :
150 грама сьомга;
1/2 плод авокадо
Водорасли нури.

Варианти за сос:
паста уасаби,хрян и соев сос ,по избор

Начин на приготвяне :

За приготвянето на ориза за суши, поставете 1 1/2 чаши ориз в средна по големи на купа. Сипете студена вода и разбъркайте ориза с ръка. Водата ще стане мътна. Излейте я и повторете процедурата няколко пъти, като изплаквате ориза.

Добре отцедения ориз се поставя в средна по големина тенджера, заедно с 1 1/2 чаши вода и 1 ч. л. сол. оставете да заври, след което намалете температурата, така че да къкри с капак 15 минути или докато поеме водата. Изключете котлона и оставете ориза да си почине покрит 10 минути.

Докато ориза се готви, пригответе оцета с подправките. Добавете оцета, захарта и 1 ч. л. сол в малка тенджерка. Оставете да заври и разбърквайте. Когато захарта се разтвори, отстранете от котлона и оставете да изстине.

Полейте ориза в тенджерата с овкусения оцет. Разбъркайте с дървена шпатула, като се постараете да не мачкате ориза. Оставете го да изстине в тенджерата или го пресипете в голяма купа.

Разстелете лист водорасли нори с лъскавата част отдолу върху бамбукова подложка.Тя ви е необходима за навиване и стягане на рулцата.
Разстелете 6 супени лъжици от ориза върху кората .Слоят ориз трябва да е тънък. Потопете ръцете си във вода преди да натиснете ориза, за да го направите по-малко лепкав.На около пръст разстояние поставете хоризонтално плънката нарязана на ивички.
Суши рулото се навива от долу на горе с притискане и стегнато.
Нарежете от шест до осем парчета с много остър нож.
Забележка: Предложената рецепта е за суши Маки ,вариант с листата водорасли отвън.
Плънката може да е от друг вид сурова маринована риба,скариди,месо от раци,краставичка,манго.





Подходящи съчетания :

Саке;
уасаби паста;
соев сос

петък, 26 август 2011 г.

Панетоне с бял шоколадов сос

Панетоне е италиански козунак,който се сервира по коледа или великден.Според една легенда той е дело на влюбения до уши сладкарски чирак Антонио, който измислил рецептата, за да впечатли дамата на своето сърце. Госпожицата обаче явно не била много дискретна, защото много скоро целият град научил за вкуснотията и всички се наредили на опашка пред фурната, където Антонио работел над нощвите. И млади, и стари искали да похапнат Pane di Antonio, т.е. хляба на Антонио, защото ефектът бил поразителен. Малко след като била преглътнала първата хапка, въпросната млада дама, за която била всъщност цялата галимация, казала "да".

Ето и една варииация на рецептата, но доста сполучлива според мен :)

Необходими продукти:

400 гр. бяло брашно;
100 – 150 гр. бяло брашно за доизмесването;
15 гр. прясна мая;
150 гр. краве масло;
120 мл. прясно мляко;
2 яйца;
2 жълтъка;
6 с. л. захар;
1/2 ч. л. сол;
100 гр. светли стафиди;
100 гр. сушени ягоди;
50 гр. червени боровинки;
100 гр. микс орехи и бадеми, ситно нарязани;
2 с. л. масло, за намазняване;

За соса:

150 гр. заквасена сметана;
100 гр. бял шоколад;
50 гр. ягодов конфитюр;
200 гр. пресни ягоди;

Начин на приготвяне :

Брашното се пресява и в средата се прави кладенче. Добавя се солта. В половината от затопленото мляко се прибавя маята, разтваря се и се изсипва в кладенчето. Добавят се яйцата и другата половина от млякото.
От сместа се замесва гъста каша, която се оставя да втаса около 30 мин.
Добавят се жълъците рзамесени със захарта, а след тях и маслото и се омесва тесто. Доизмесва се върху набрашнен плод, до гладка и не лепнеща текстура.
Тестото се оставя в дълбока намазнена купа, покрива се в фолио и се оставя натопло да втаса 2 часа или докато удвои обема си.
Изважда се върху плот, добавят се ядките сушените плодове и се меси около 5 мин.
20 – 24 см форма за печене се покрива с хартия, намазнява се. Около нея се прави борд, който да излиза поне 7 см от формата. Тестото се слага в така приготвената форма и се оставя да втаса 1 час на стайна температура.
Преди печене се прорязва на кръст и се намазва с масло. Пече се в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 20 мин, след това температурата се намалява (180), отново се намазва с масло и се пече още 25 мин.
Оставя се да изстине във формата, а след това и върху решетка.



Соса се приготвя като шоколада се смеси със сметаната и се загрее докато шоколада се стопи. Със стопеният сос се полива изстиналият хляб.
Конфитюрът се загрява и претрива. Слага се във фунийка и се шщрицоа върху белият сос. Отгоре се подреждат нарязани на половинки ягоди.



Панакота с кисело мляко и малини

Необходими продукти :

200 гр. кисело мляко;
200 гр. малини;
5 супени лъжици пудра захар;
1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок;
10 грама желатин

Начин на приготвяне :

Заливаме желатина с 4-5 с.л. вода. Слагаме купичката с набъбналия желатин в тенджера с топла вода и го разтопяваме на водна баня.Пюрираме малините с пудрата захар, лимоновия сок и кисело мляко. Прибавяме охладения желатин,разбъркваме внимателно и наливаме сместа във формички.Оставяме десерта в хладилника за 5-6 часа, за да стегне.Десерта може да сервираме направо с формичките или да го извадим от тях. За да се обърне лесно и за да запази формата си панакотата може да поставите купичките в гореща вода за десетина секунди. Поднасяме ги с пресни малини или със сладко от малини.




четвъртък, 25 август 2011 г.

Салата от рукола , домати и пармезан

Необходими продукти :

200 грама рукола;
2 броя средно едри домати;
50 грама пармезан;
1 скилидка чесън;
сол на вкус
тъмен балсамов оцет;
зехтин;
щипка смлян черен пипер;
щипка босилек;

Начин на приготвяне:

Руколата измиваме и оставяме в гевгир да се отцеди от водата.Поставяме в подходяща купа.Доматите обелваме, почистваме от семето и нарязваме на едри кубчета.Част от пармезана настъргваме на люспи и поставяме при останалите продукти.Зехтина, балсамовия оцет ,чесъна и пипера блендираме до получаване на сос.Салатата омесваме със сол на вкус и поливаме със соса. Най- отгоре настъргваме на ситно останалото количество пармезан и поръсваме с босилек.



Подходящи съчетания:
Аперитив

сряда, 24 август 2011 г.

Запечени патладжани с домати и моцарела

Необходими продукти :

2 бр. средно големи патладжана;
2 бр. средно големи домата;
2 бр. топки сирене моцарела;
2-3 супени лъжици зехтин;
2-3 супени лъжици брашно (бяло или царевично)
стръкче мащерка;
сол на вкус.
Подгответе купичка вода с лед, която ще е необходима при запържването на патладжана.


Начин на приготвяне:

Всички продукти се нарязват на четен брой кръгчета с дебелина 0.5 см.
Патладжаните се поставят в подсолена вода за около половин час. Изваждат се и се отцеждат. Тигана се подготвя за пържене с минималното количество зехтин.Парчетата патладжан оваляме в брашното, потапяме в купичката с водата и лед и поставяме за запържване до меден цвят и от двете им страни.


Запържените падладжани поставяме върху мека кърпа,която да попие излишната мазнина.Посоляваме на вкус. Препоръчително е да се внимава със солта, заради факта, че сиренето също съдържа такава. В тавичка подреждаме кръгчета патладжан докато се зъпълни. Върху всяко кръгче поставяме кръгче домат,кръгче моцарела,поръсваме с мащерка и пак кръгче патладжан ,кръгче домат и най-отгоре завършваме с кръгче моцарела. Поставяме тавичката в предварително и умерено загрята фурна. Печем около петнадест минути. По време на печенето зеленчуците и сиренето отделят сос , който може да се ползва при сервиране.


Подходящи съчетания :
препечен черен хляб;
бяло вино;
мастика.

вторник, 23 август 2011 г.

Ръжени бисквити със сирене

Необходими продукти:

1 и 1/2 ч.ч. ръжено брашно;
1 ч.ч. бяло брашно, тип 500;
1 ч.ч. кисело мляко;
1 ч.л. сода за хляб;
1 ч.ч настъргано и предварително обезсолено сирене(може да се използва и прясно сирене)
50 мл олио;
За поръсване:балканска чубрица,сусам,маково семе сминдух или по избор.

Начин на приготвяне :

В купа се смесват брашната и се пресяват.Добавя се киселото мляко в което е разтворена (шупнала) содата за хляб, сиренето,олиото и се омесва меко тесто.Разточва се върху набрашнен плот с дебелина около 2 см кора и се нарязва с остър нож на квадрати,с чашка на кръгчета,или с формички за сладки.Нареждат се в предварително намаслена тавата като се оставя разстояние между тях.Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 15 мин, до готовност.


Подходящи съчетания:
чай,кафе,мляко;
бяло вино;
бира

понеделник, 22 август 2011 г.

Пълнени праскови с карамелена паяжина

Необходими продукти :
За шест порции:
3 броя едри праскови;

За пълнежа:

150 гр.бита сметана;
150 гр.прясно сирене - филаделфия, крема или подобно;
1 бр. ванилия;
шепа счукани и препечени орехи
2-3 супени лъжици пудра захар(на вкус)

За карамела:
60 гр. захар;
1 супена лъжица вода;
1 супена лъжица лимонов сок.

Начин на приготвяне:
Измиваме и подсушаваме прасковите внимателно.Разрязват се на две равни части и също така внимателно отделяме костилката.Сметаната,сиренето,ванилията и пудрата захар рабиваме с дървена лъжица до еднородна смес.Пристъпваме към приготвянето на карамелената смес,от която може да изработите освен паяжина,но и много други фигури.Захарта и водата завират до златисто меден цвят.Отделяме от котлона и ако процеса продължава може да потопим съда в студена вода.Добавяме лимоновият сок и разбъкваме.С помощта на лъжица оформяме карамелената паяжина върху готварска хартия.Докато изстине запълваме прасковите със сметановата смес и поръсваме със запечени орехи.Най-отгоре поставяме карамелените фигурки.Поставят се непосредствено преди сервиране защото рискуваме да се разтопят в сметановата смес.




неделя, 21 август 2011 г.

Сладкиш с фурми и джинджифил

Необходими продукти :

За сладкиша:
180 гр.фурми почистени и нарязани;
250 мл.вода;
150 грама захар;
50 грама масло;
175 грама брашно ;
2 броя яйца;
2 чаени лъжици смлян джинджифил;
1 чаена лъжица сода бикарбонат;
1 чаена лъжица бакпулвер;
1/2 чаена лъжица сол.

За соса:
500 мл бита сметана;
120 грама кафява захар;
1 чаена лъжица смлян джинджифил.

Начин на приготвяне:
Загрейте водата до кипване,прибавете фурмите,лъжичката сода и смленият джинджифил.Докато поизстине,свовременно разбийте маслото със захарта и прибавете последователно яйцата и продължавайте да разбивате.Добавете водата с фурмите.Смесете брашното с бакпулвера и пресейте.Добавете на струя при непрекъснато разбъркване.Изсипете в предварително намазана с масло тава или подходяща форма за печене. Печете на умерена фурна около 30-40 минути,или докато клечка за зъби вкарана в сърцевината излиза без по нея да се виждат влажни трохички.Готовият пудинг обърнете в подходяща форма за сервиране.
Сложете на водна баня сметаната,захарта и джинжифила и оставете да поври докато захарта се разстопи.
При сервиране се разрязва парче сладкиш,полят със сметановия сос.



Подходящо съчетание:
Кафе,
мляко;
ликьор.

Сирене ”Камембер”с балсамов оцет, мед и мащерка

Необходими продукти :

1 пита сирене „Камембер”от 125 гр.
150 мл тъмен балсамов оцет
150 г пчелен мед
клонка мащерка

Начин на приготвяне :

Разрязваме питата „Камембер” на две равни части.Накъсваме листенца прясна мащерка и ги втриваме в сърцевината на сиренето. Поръсваме пчелен мед и съединяваме двете половина на питата.


Поставяме в предварително загрят тиган или върху силно загрята плоча и запичаме от двете страни около 5-7 минути.
В касарола редуцираме равни количества балсамов оцет и мед. Варим, докато сосът се сгъсти, към края добавяме мащерка за аромат.


С готовият сос окрасяваме дъното на чинията,поставяме вече поизстиналото сирене и поливаме отгоре.Поръсваме със стрита мащерка.


Подходящи съчетания :
„Камамбер“ е едно от най-известните сирена в Франция.Сиренето е с деликатен солен вкус.Най-добре узрял „камамбер“ се намира в сърцевината на питата.Тя трябва да има ясен жълт цвят.Съхранява се при стайна температура.
Консумира се с „багета“(вид френски хляб), франзела и други хлебни изделия. Добра комбинация е също „камамбер“ с плодове или ядки.
Французите препоръчват съчетанието „камамбер“ с червено вино „Бордо“ или „Божоле“.




събота, 20 август 2011 г.

Палачинки със сладко от горски малини

Необходими продукти :

180 мл. прясно мляко;
180 мл.газирана вода;
3 бр. яйца;
1 супена лъжица пудра захар;
150 гр. брашно;
30 гр.разтопено масло.

Начин на приготвяне :
Поставете съставките в блендер в реда посочен в рецептата.
поставете в хладилника за около час.Това спомага на брашното да се подуе в течността и така се получават леки и тънки палачинки.



Намажете дъното на подходящ тиган с масло и загрейте на умерена температура.
Налейте около 60 мл от сместа и разклатете тигана докато сместта се разстели равномерно по дъното.Върнете на котлона за около минута .Обърнете палачинката с шпатула и печете още около половин минута за другата страна.


Махнете палачинката от тигана и поставете върху решетка преди да се прехвърлят една върху друга.След това поставете палачинките в подходящ съд.


Така приготвените палачинки може да сервирате веднага,или да замразите за по-късен етап.Гарнират се според предпочитанията и вкуса.
В случая палачинките ги сервирах веднага с домашно сладко от горски малини.


Подходящи съчетания :
всички видове сладка;
течен шоколад;
кленов сироп;
смеси от сирене или майонеза;
пълнеж от шунка,филе или зеленчуци;
кафе,
сок;
бяло вино.

петък, 19 август 2011 г.

Хрупкави пилешки крилца с пикантен сос

Необходими продукти:

500 грама пилешки крилца;
1 глава бял лук настърган;
1 скилидка чесън настъргана;
1 яйце;
250 мл. хладка вода;
100 грама царевично брашно(нишесте);
1 чаена лъжица сол;
1 чаена лъжичка прасно смлян чер пипер;
лют червен пипер на вкус;
две супени лъжици сусам;
слънчогледово олио за пържене;
за соса:четири супени лъжици кетчуп;
две супени лъжици захар;
сок от половин лимон.

Начин на приготвяне :
Мариновайте пилето с лука и чесъна за около тридесет минути.Междувременно разбийте яйцата с водата,солта и пипера.Нагорещете тигана с олиото и се подгответе за пържене.Крилцата потопете в яйчената смес и после оваляйте в царевичното брашно и сусама.Пържете около десет минути до получаване на златист цвят и хрупкав вид.Поставете въру кухненска кърпа и подсушете от излишната мазнина.
Смесето кетчупа със захарта,лимоновия сок и лютия червен пипер.Сложете сместа да поври няколко минути.По преценка изсипете соса в купичка или залейте с него вече готовите пилешки крилца.




Подходящи съчетания:
питки тортила,
бира,
лимонови резенчета.

четвъртък, 18 август 2011 г.

Пай "Пармантие"

Необходими продукти :

картофи - 800 гр.;
краве масло - 100 гр.;
прясно мляко - 300 мл. или течна сметана;
телешко месо - 400 гр. смляно;
лук - 1 глава;
сирене - 50 гр. Грюйер или Ементал;
индийско орехче;
сол;
черен пипер;
пресен магданоз при сервиране.
По желание :пресни гъби -100 гр.

Начин на приготвяне :

Сварете картофите и пригответе гъсто пюре, като добавите млякото или сметаната + 50 гр. масло. Подправете на вкус със сол, черен пипер и индийско орехче.
В тиган загрейте останалото 50 гр. масло и запържете лука, след което добавете смляното телешко месо. Бърка се около 6-7 минути, докато се запържи.По желание могат да се добавят гъбите. Подправете на вкус със сол и черен пипер и прясно настъргано индийско орехче.
Сместта от тигана изсипете в подходяща тава и разстелете.Добавете вече готовото картофено пюре върху каймата и загладете.Поръсете с настърганото сирене.
Пече се 15-20 минути при 200 градуса температура.Поръсва се с прясно нарязан магданоз преди сервиране.



Подходящи съчетания:
отцедено кисело мляко,
зелена салата.

сряда, 17 август 2011 г.

Говеждо с масло и каперси,гарнирано с печени картофки

Необходими продукти :

2 супени лъжици зехтин;
3 супени лъжици брашно;
500 грама тънко нарязани телешки пържоли;
20 грама масло;
1 1/2 супена лъжица оцет от бяло вино;
1 1/2 супени лъжици изцедени каперси;
2 супени лъжици нарязан свеж магданоз;
сол,прясно смлян черен пипер.

Начин на приготвяне :
Загрейте предварително подходящ тиган и добавете зехтина.
Междувременно смесете брашното със солта и черният пипер и оваляйте пържолките в сместа.Запържете на два интервала за по 2-3 минути,като обръщате докато всяка от страните стане златистокафява и добре опечена.Прехвърлете месото в подходящ съд.
В същият съд където сте пържили месото,добавете картофките под похлупак,докато се запекат и прехвърлете отново в подходящ съд.
В тигана добавете маслото,и запържете на слаб огън до златист цвят,добавете оцета и най-накрая каперсите и отдръпнете от котлона.
Сервирайте в подходяща чиния месото полято със соса.Гарнирайте с картофките и поръсете обилно с магданоз.

Подходящи съчетания:
червено вино;
розе,
бира

вторник, 16 август 2011 г.

Какаов кейк приготвен в драй кукър

Драй кукър е тиган за сухо запичане,сухо пържене и сухо запарване.Тайната е в горещия въздух,който циркулира около храната,като я прави невероятно апетитна.Моят драй кукър е подарък от най-добрите колеги,с които споделяме кулинарните си страсти :)

Ето и печивото:

Необходими продукти:
150 гр.масло на стайна температура;
50 гр.какао на прах;
250 мл. врящя вода;
200 гр.кафява захар;
2 броя яйца;
250 гр.пшенично брашно;
1 супена лъжица разтворимо кафе;
1 пръчица ванилия;
1 чаена лъжичка сода бикарбонат;
2 супени лъжици бакпулвер;
щипка сол;
капка олио

Начин на приготвяне :

Намажете дъното на тигана с капка олио и го поръсете с какао на прах.
Кипнете водата и добавете кафето , содата и ванилията.
В купа смесете и пресейте брашното,какаото на прах,бакпулвера и солта.
Разбийте маслото и кафявата захар до пухкава смес.Добавете едно по едно яйцата докато продължавате да разбивате.Най-накрая се добавя сместта с брашното при непрекъснато разбъркване.Така готовата смес сипвате в тигана.

По желание може да поръсите с ядки .В случая са орехови .

Тигана се похлупва и поставя върху котлона.Пече се на ниска температура около 40 минути.Ще се изненадате от резултата.



Подходящи съчетания:
чай;
минерална вода;
кафе;
ликьор;
сладолед