петък, 30 септември 2011 г.

Варени гевречета бейгъл


Историята на бейгъла започва от селища в източна Европа и е пропътувала света заедно с Еврейските фамилии за да стане един от най-популярните хлебни продукти в света. Традиционният бейгъл се вари в топла вода преди да се изпече, което му придава отличителната лъскава коричка и мека плътна среда. Самото варене би могло да се обясни с факта, че пекарите в студената източна Европа са използвали този процес, за да ускорят запарването на тестото.

Необходими продукти:

1 ч.ч. топло прясно мляко;
2 ч.ч. брашно;
1/2 кубче прясна мая;
1 ч.л. захар;
25 г масло;
1 яйце;
щипка сол;
сусам,маково семе

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в топло мляко и захар. Добавя се брашното, маслото, солта и белтъка.
Омесва се до меко, еластично тесто. Оставя се докато си удвои обема.
След което се разделя на 6, 9 или 12 топки, или толкова гевречета колкото събира тавата.
Топките разтегляме на фитил и след това ги свързваме.
Отново оставяме бейгълите да си починат около 30 мин.
В голяма тенджера с кипяща вода с 1 ч.л. захар се пуска всеки бейгъл за около миннутка, докато изплува. Изваждат се с решетъста лъжица.
Поставят се върху хартия за печене. Отгоре се намазват с жълтък разбит с вода. Поръсва се със сусам или маково семе.
В предварително загрята фурна на 200 градуса се пекат за около 20-25 мин.


сряда, 28 септември 2011 г.

Чийзкейк с Дулсе де лече




Дулсе де лече е карамелизирано мляко със захар или в буквален превод сладко от мляко. Руският вариант се нарича Сгущенка. За постигане на това карамелено изкушение ви е необходима голяма тенджера, вода и кутия подсладено кондензирано мляко, което можете да намерите във всеки по-голям супермаркет. Слагате на котлон да заври водата. Консервата /неотворена/ я поставяте във водата и оставяте да се вари на ниска степен около 3 ч. Отворете след като е напълно изстинала. Карамелизираното мляко е подходящо за глазури, топинг, за пълнеж дори и за директна консумация. В предложената рецепта съм го използвала за топинг на чийзкейк.

Необходими продукти:

За блата:
2 пакета меки бисквити( аз използвах "Еверест ");
1 кафеена чаша топло мляко;
125 грама разстопено масло;
1 супена лъжица ликьор от кайсии

За пълнежа:
350 грама сирене "Филаделфия"(две кутийки) или друг вид крема сирене;
200 грама заквасена сметана;
3 супени лъжици пудра захар;
100 грама сушени кайсии накиснати в ликьорчето.

За топинга:
1 консерва кондензирано мляко( 400 грама)предварително сварена на водна баня и бавен огън за около три часа.

Начин на приготвяне:

Стрийте бисквитите на прах, добавете прясното мляко, разстопеното масло, ликьора и разбъркайте.



Сместа се изсипва в подготвената форма и се разстила добре по дъното. Притиска се плътно. Пригответе пълнежа като с дървена лъжица разбъркате сиренето, сметаната и пудрата захар до еднородна смес. Нарежете сушените кайсии на лентички и добавете вътре.



Изсипете сместа върху блата и загладете.Оставете в хладилника за минимум час. Извадете и полейте с дулсе де лече.



Не ви съветвам да се опитвате да устоите на подобно изкушение, а просто опитайте !




Дано ви хареса ! : )

вторник, 27 септември 2011 г.

Рибена чорба


Съществуват много рецепти за рибена чорба и коя от коя по-вкусна. Но има няколко основни правила, които трябва да се спазват при приготвяне, а те са: повече видове риба, да има тлъста риба, много подправки, да бъде леко люта и леко кисела.
Рибената чорба в нашето семейство обичайно я готви съпруга ми. И се справя чудесно. С неговите трикове и продукти,предлагам на ваше внимание следната рецепта:

Необходими продукти:


2 ,0 литра вода;
0,500 мл зелева чорба;
300 грама цаца;
филе от поне 3 вида едра, морска риба - скумрия, хек, лаврак общо около 700 грама;
червена чушка;
сушени домати;
няколко стръка целина;
пресен девисил;
1 глава лук;
1 филия хляб;
1 чаена чаша ориз;
олио;
по желание картофи.
сол,черен пипер и лют червен пипер на вкус

Начин на приготвяне :

Сварете предварително цацата в снопче тензух( идеята е рибката да се запази цялата,а не да се развари ), а едрата риба запечете на скара.
Заврете водата и зелевата чорба. Накъсайте мекото на филията хляб и добавете към водата. При варенето тя почти ще изчезне и ще придаде приятна гъстота на чорбата. Добавете лука, зеленчуците нарязани на малки парченца и накълцаните листа от целина. Последователно прибавете печената на скара риба,която сте накъсали на малки парчета предварително и ориза. Най- накрая поставете дребната риба. Оставете да поври на слаб огън до готовност. Разбира се, не забравайте да осолите на вкус чорбата. Малко преди да свалите от огъня нарежете пресният девисил, черният и червеният лют пипер. Ммммммммм... много вкусно ! : )

понеделник, 26 септември 2011 г.

Домашна торта



Необходими продукти :

За блата :
6 броя яйца;
1,5 чаена чаша захар;
2 чаени чаши брашно;
2 супени лъжици какао;
ванилия

За крема:
1 литър прясно мляко;
1,5 чаена чаша захар
2 пакетчета пудинг Ванилия;
70 грама бита сметана;

И още :
200 грама счукани орехи за поръсване;
сладък сироп или сок от компот за напояване на блатовете.

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта до побеляване и на пяна. На струйка прибавете брашното, като продължите бъркането, но вече бавно и постепенно. Отделете една чаена чаша от сместта и добавете супена лъжица какао. Половината от сместта изсипете в съд на дъното на който сте сложили хартия за печене. Върху нея изсепете какаовата смес вълнообразно. Изсепете останалата смес като покриете добре какаовата. Желателно е съда да е дълбок, за да се даде възможност на тортата да " бухне " при печене. Печете на умерена фурна до готовност. Извадете блата, обърнете върху решетка отделете хартията и оставете да изстине. През това време заврете млякото, добавете захарта и предварително разтвореното нишесте. Разбъркайте до сгъстяване. Оставете малко да поизстине и добавете разбитата сметана.
Разрежете готовият блат на две или три равни части( в зависимост от височината, която сте постигнали ). Поръсете всеки блат със захарен сироп. Поставете в чиния за торта един блат, намажете с крема и поръсете с орехите, следващ блат, отново крем и орехи. Най- отгоре изсипете крема, загладете и поръсете с останалото какао и чак тогава поръсете с орехи. Оставете за около час, два в хладилник преди да сервирате.



За блата на тази торта, ако имате притеснения, че без набухвател няма да се получи, може да добавите пакетче амонячна сода, която предварително сте угасили с оцет или лимонов сок. В този случай оставете сместта за блата в хладилника да престои около час преди да се опече. Блатовете с амонячната сода, стават по- бисквитени отколкото пандишпанени. Така, че изборът е ваш !:) И поканете гости на домашна торта. Да ви е вкусно !:)


Подходящи съчетания:
кафе;
чай;
ликьор

неделя, 25 септември 2011 г.

Родопски клин


Родопската баница или така нареченият клин може да бъде с разнообразни съставки, което я отличава от обичайната баница със сирене. Клинът може да бъде (в различни комбинации) с ориз, мляко, сирене, масло, коприва, спанак, тиква... В различните населени места в Родопите, както и пататника, можете да го срещнете в различни разновидности. Най-разпространен е обаче този с ориз, яйца и сирене, който си е и типичния родопски клин.
Посочената от мен рецепта съм получила от родопчанка, но пък нямам претенции за автентичност, не само заради разновидностите на клина, но и с цел да спестя от времето си използвах този път готови кори, а не точени.А истински клин се прави с домашно разточени кори. Ако решите да разточите сами корите ще приложа рецептата по- долу.

Необходими продукти :

За тестото:
1 чаена чаша хладка вода;
щипка сол;
1 супена лъжица оцет;
брашно до омесване на средно твърдо тесто.
Ако разбира се, не ви се отдава точенето или, ако не ви достига времето може да пребегнете до готови кори.

За плънката:
1 чаена чаша ориз;
3 чаени чаши вода;
200 грама натрошено сирене;
3 яйца;
2- 3 супени лъжици разтопено масло.

За заливката:
100 грама масло;
3 супени лъжици мед.
Разтопете маслото и докато е топло добавете меда до получаване на еднородна смес.

Начин на приготвяне:

Сварете ориза и водата в съотношението едно към три (една чаша ориз, три чаши вода ).Отръпнете от котлона и като поизстине добавете натрошеното сирене и разбитите яйца. Объркайте. Плънката е вече готова.


Намажете с масло дъното на тавата където ще се пече баницата. Слагате кората, ако са от тънките намаслете всяка една преди да сложите следващата. Долната кора трябва да е по-голяма, да изстърча, за да може плънката да се завие.


Изсипете равномерно плънката. Поставете горната кора и запечатайте клина. Полейте с лъжичка масло. Пече се умерено загрята фурна до получаване на златно- ръждива коричка. Извадете от тавата и обърнете в подходящ за сервиране съд. Полейте обилно с маслено- медната заливка.




Клинът се сервира както топъл ,така и студен и е невероятно вкусен.















Подходящи съчетания:

Особено подходящ е с домашно кисело мляко или айрян.

Пълнени чушки с кайма, жито и ориз


Сигурно на всеки от вас се е случвало да захване рецепта без да провери наличието на продуктите, които са необходими, и с които разполага в къщи. Ето така се получи и моята рецепта. Вече бях почистила чушките и размразила каймата, когато забелязах, че ориза, с който разполагах ще ми бъде недостатъчен. И така ...

Необходими продукти за шест порции:

12 броя чушки( може и сушени );
250 грама кайма ;
60 грама жито;
60 грама ориз;
зехтин;
чубрица;
черен пипер;
сол на вкус.

За заливката:
1 чаена чаша зелева чорба;
1 чаена чаша вода;
1 супена лъжица кисело мляко;
1 яйце ;
пресен магданоз;
зелен лук.

Начин на приготвяне :

Изрежете капачета на чушките от към дръжката. Почистете ги от семките и измийте.
Запържете ориза и житото до прозрачно,добавете каймата, солта, черният пипер, чубрицата и малко водичка, която да се поеме от варивата. С така приготвената смес запълнете чушките, запушете ги с капачетата и наредете в намазана с мазнина тавичка. Полейте с вода, колкото да покрие дъното. Полейте със зехтин и запечете в умерена фурна до готовност.


Заврете водата и зелевия сок. добавете малко сол, ако е необходимо. Отръпнете от котлона и застройте с предварително разбитото яйце с кисело мляко. Нарежете магданоз и зелен лук. При сервиране полейте чушките със соса.


събота, 24 септември 2011 г.

Печено агнешко със сос



Печеното агне е почти ритуал. По българска традиция обикновено се приготвя по Великден и Гергьовден. Обаче, винаги когато имам възможност или попадна на добро агнешко месо приготвям по семейна рецепта, с която никога не бъркам било то за семейната трапеза, била то при посрещане на гости: )И като допълнение с тази рецепта съм един от двамата победители в конкурс в "Шеф Манчев търси "Черешката на тортата" обявен от предавенето "Черешката на тортата".Което ме зарадва много.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.289591491125863.70263.118216278263386&type=1


И така...опитайте ; )

Необходими продукти за шест порции :

1,5 кг агнешко месо разпределено на шест порци по 250 грама. Приготвят се по-големи, тъй като при печенето месото се свива;

За дресинга :
3 супени лъжици червен пипер;
3 супени лъжици брашно;
1 супена лъжица мед;
1 кафеена чаша олио;
щипка канела;
сол и черен пипер на вкус.
Смесете до еднородна смес или кашичка горепосочените продукти.

За соса :
1 яйце;
1 кафеена чаша кисело мляко;
връзка зелен лук,нарязан на ситно;
джоджен.

Начин на приготвяне:

Всяка една от наразяните порции месо оваляйте в дресинга и с ръце нанесете равномерно. Подредете в подходящ съд за печене. Полийте с вода, която да покрие дъното на съда за печене.


Завийте с фолио. Поставете в предварително загрята фурна и печете 2 ( два ) часа при температура 200 градуса без да отваряте фурната. Малко преди да изключите фурната махнете фолиото и оставете агнешкото открито за хубава коричка.



Докато е още във фурната, разбийте яйцето със киселото мляко и застройте соса, който се е образувал при печенето. Поръсете със ситно нарязания лук и джоджена. Сервирайте порция агнешко обилно полята със сос и гарнирайте по желание.
Добър апетит ! : )

Мъфини със захарна глазура


Необходими продукти:

5 броя яйца;
1 чаена чаша захар;
1 чаена чаша топла вода;
1 чаена чаша олио;
2 чаени чаши брашно;
3 супени лъжици натурално какао;
щипка индийско орехче;
1 бакпулвер;
1 ванилия;
по желание орихи и конфитюр.

За глазурата:
1 чаена чаша пудра захар;
1 супена лъжица прясно мляко.
Разбива се добре до еднородна смес.

Начин на приготвяне :

Разбийте яйцата със захарта до пяна. Прибавете водата и олиото, като не спирате да разбърквате. Смесете брашното с бакпулвера, какаото и ванилията и пресейте. Добавете към яйчената смес, като внимателно разбърквате за да остане въздух в сместта. В тази рецепта аз прибавих натрошени орехи и сладко от ягоди.
Пригответе форма за мъфини и запълнете всяка формичка до половината с кексовата смес. Печете на умерена фурна до готовност.Можете да проверите, като с клечка боднете в печинвото и, ако не се задържа нищо по клечката са готови.
Извадете мъфините от формите и оставете да изстинат. През това време пригответе глазурата и с нея полейте или рисувайте по мъфините. Оставете на открито до стягане на глазурата.




Подходящи съчетания:
Кафе; мляко; сокове. Подходящи за парти, за закуска и за десерт.

петък, 23 септември 2011 г.

Пилешки късчета със сметанов сос и гъби




Необходими продукти:

Пилешки гърди от едно пиле;
200 грама гъби;
500 грама заквасена сметана;
100 грама синьо сирене;
1 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер;
1 чаена лъжичка стрит розмарин;
1-2 бр. скилидки чесън;
зехтин за запържване;
сол на вкус.

За гарнитурата:

1 чаена чаша ориз;
3 чаени чаша вода;
50 грама ситно нарязани гъби;
щипка чер пипер;
2 супени лъжици настърган пармезан;
1 супена лъжица оризов оцет;
1 супена лъжица зехтин.

Начин на приготвяне:

Нарежете пилешките гърди на късчета. Осолете и подправете с черният пипер. В тиган с незалепващо покритие полейте няколко лъжички зехтин и загрейте. Сложете пилешките хапки, добавете нарязаните на две гъби, похлупете и оставете да се сготви на умерена температура.


През това време разбийте сметаната, чесънчето и синьото сирене в блендер. Когато месото и гъбите са готови ,одръпнете тигана от котлона и полейте със сметановата смес. Поръсете с розмарин. Основното блюдо е готово. Запържете ориза в зехтин до прозрачен, добавете сол на вкус и водата да поври до омекване. Малко преди да го отдръпнете от котлона добавете гъбите и оризов оцет. Изсипете в купа, добавете пармезан, черен пипер и покрийте с кърпа до сервирането.
Поднесете докато е топло.
Добър апетит : )
















Подходящи съчетания :
С основното блюдо, като гарнитура може да сервирате пържени картофи, също така и картофи печени на жар. Можете и да увеличите и количеството на соса. На ястието му подхожда добре охладено бяло вино или розе.

четвъртък, 22 септември 2011 г.

Тиквени рулца с орехи и канела


Утре ( 23.09 ) настъпва астрономическата есен. По този повод ви предлагам една есенна рецепта, в която присъства обаче сладкият дъх на лятото. : )

Необходими продукти :

За тестото:
1 чаена чаша прясно мляко ( леко затоплено );
1 чаена чаша пюре от тиква ( получава се като пасирате предварително сварена или печена тиква)
1 супена лъжица мед;
2-3 супени лъжици разтопено масло
1 пакетче суха мая за хляб;
щипка сол;
щипка смляно индийско орехче;
брашно до омесване на средно твърдо тесто.

За пълнежа:
100 грама ситно смлени орехи;
100 грама кафява захар;
2 супени лъжици меко масло;
2 чаени лъжички смляна канела;
щипка индийско орехче.

За глазурата:
1 чаена чаша пудра захар;
1 чаена лъжица прясно мляко;
1 чаена лъжица ром.

Начин на приготвяне :


Разтворете маята в млякото. Добавете маслото, медта, тиквеното пюре и разбъркайте. Постепенно ръсете с брашното примесено със солта до омесване на средно твърдо тесто. Покрийте тестото с кърпа и оставете да си почине около двадесет минути. Разточете кръгла кора с дебелина около 0,5 см.



Разрежетя я на две полукълба.Намажете с мекото масло и поръсете с пълнежа.Навийте на стегнати рула полукълбата.


Разрежете на равни части рулата и подредете в предварително намаслен и поръсен с брашно съд за печене. Оставете разстояние между рулата, тъй като при втасване увеличават обема си.











Печете в предварително загряна фурна при температура 200 градуса до готовност. Готовите рула напръскайте с вода докато са топли и покрийте с кърпа. Докато изстиват пригответе глазурата в блендер. Сервирайте по рулце полято с глазура.











От посочените продукти, бихте могли да приготвите и кифлички вместо рулца.
Пожелавам добър апетит : )

Лаврак на фурна с лимони


Необходими продукти за четири порции:

4 броя черноморски лаврак;
2 броя лимони;
1 чаена лъжичка чер пипер;
1 чаена лъжица стрита мащерка;
2 скилидки чесън;
сол на вкус,
магданоз,
зехтин;
фолио за печене.

Начин на приготвяне :


Почистете добре рибата. Изцедете сока на един лимон, добавете черният пипер, мащерката , солта и зехтина . С така приготвеният сос отрийте рибата отвън. Останалото месо и кора от лимона, чесъна и магданоза накълцайте на парченца и на ситно. Объркайте и напълнете рибата с тази смес. Всяка риба обвийте поотделно във фолио и наредете в скарата на предварително загряла фурна на умерена температура. Печете около 20 минути . Сервирайте с гарнитура на вкус.




Подходящи съчетания:

Гарнитури от пресни зеленчуци,картофи,сосове,бяло вино.

вторник, 20 септември 2011 г.

Пълнени печени ябълки



Това е рецепта, която обичам да приготвям по това време на годината и по различен начин. Всеки път вкуса е невероятен, а в кухнята мирише на есен : ) Основният продукт са почистените от семената ябълки, но пълнежа може да е какъвто ви хрумне: от сушени плодове( кайсии,сини сливи,ябълки,круши), от пресни парченца сини сливи или прясно грозде, до стафиди.
Ето и необходимите продукти за конкретната рецепта : )

Необходими продукти:
6 големи ябълки;
70 гр. стафиди;
3 суп. лъжици смлени орехови ядки;
1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора;
1/2 чаена лъжичка канела;
100 грама захар;
2 супени лъжици меко масло
ром(по желание )


Начин на приготвяне:

Стафидите се смесват се с орехите, захарта, настърганата канела и лимоновата кора. Обърква се добре. Добавя се 1,5 лъжици от маслото и отново се разбърква. Тази смес е пълнежа за ябълките.



Ябълките се се издълбават от към дръжката, като се внимава да се запазят цели. С помощта на ножче и лъжичка се отстраняват семките. Трябва да се получи дупка в средата на ябълката, без да е засегнато дъното и.



С пълнежа се запълват отворите на ябълките. Намазват се отгоре с останалото масло.



Слагат се в тава върху хартия за печене и се пекат 30-35 минути при предварително загрята фурна на 180 градуса. Може да напръскате с ром непосредствено преди изваждането им от фурната. При печенето се отделя сосче, с което се обливат ябълките при поднасянето им.



Да ви е вкусно : )