неделя, 30 октомври 2011 г.

Крем супа от моркови


Необходими продукти:

500 гр. моркови;
1 малък картоф;
1 малка глава лук;
2-3 скилидки чесън;
1 малко парче джинджифил(или щипка млян);
500 мл. прясно мляко;
1ч. чаша вода с разтворено кубче бульон;
1 ч.л. червен пипер;
50 гр. масло;
сол, магданоз, черен пипер.

Начин на приготвяне :

Почистете и нарежете морковите, картофа, лука на едри кубчета. Разтопете маслото в подходящ съд, към него добавете зеленчуците,накълцаният джинджифил и скилидките чесън и задушете. Добавете чашата вода с разтвореният бульон и продължете варенето.


Заливаме с прясното мляко и варим до редуциране на течността и готовност на зеленчуците. Пасираме в съда в който се е варила супата до гладка смес. Разтопете лъжица масло и в него запържете леко червеният пипер. Заливката използвайте при сервиране. Също така супата може да се сервира с крутони от препечен хляб, накълцан магданоз и черен пипер.





Подходящи съчетания :

Може да се сервира към запържени гъби, плато от сирена и препечени филийки хляб.

събота, 29 октомври 2011 г.

Торта за Halloween




Хелоуин е празник, който се чества на 31 октомври най-вече в английскоговорещите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически празник Сауин и католическия Вси светии (All Saints' Day). Древните келти празнували своята Нова година - Сауин в края на октомври, когато прибирали последната си реколта. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.
За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията, а на духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им.
Въпреки, че В България православната църква отбелязва празника на Вси светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница, 31 октомври (Halloween) все по- осезаемо влиза и в нашите домове.
А ето и моето предложение за сладкиш, с който ще развеселим духовете :)))

Необходими продукти :

За блата :

1 пакетче натурална майонеза;
1 чаена чаша топла вода;
1 чаена чаша пудра захар;
5 супени лъжици натурално какао;
3 супени лъжици смлени лешници;
2 чаени чаши брашно;
1 бакпулвер;
1 ванилия;
настъргана портокалова кора .

За крема :

1 литър прясно мляко;
2 пакетчета портокалов пудинг;
1,5 чаена чаша захар;
сок от 1 портокал;
50 грама масло;
1 супена лъжица брашно;
1 кафеена лъжица ром;
настъргани портокалови корички

За топинга ( украса):

100 грама разтопен шоколад;
1 супена лъжица разтопено масло.

Начин на приготвяне :

Загрейте фурна на долен реотан. Разбийте майонезата с пудрата захар на пяна. Добавете водата и ванилията. Брашното, какаото и бакпулвера пресейте и добавете към майонезена смес, като изсипвате на струйка при непрекъснато бъркане.Добавете стърготините от портокаловата коричка. Изсепете сместта във форма за торта и печете до готовност, като първите пет минути печете само на долен реотан, после нагласете на двеста градуса и опечете до готовност.



Изчакайте да изстине и срежете на две. В тенджера разтопете маслото и запържете в него брашното. При непрекъснато бъркане добавете прясното мляко до завиране. Добавете предварително разтворен с вода пудинг и пак с непрекъснато разбъркване варете до сгъстяване.


Намажете първият блат с част от крема. Поставете вторият и отново покрийте с крем. Загладете с шпатула и покрийте с настъргани портокалови корички. Разтопете шоколада на водна баня и добавете една лъжица разтопено масло. Поставете в шприц и върху тортата нарисувайте паяжина.




Весел празник и добър апетит !:)

четвъртък, 27 октомври 2011 г.

Печена дюля


След няколко дневна пауза поради ангажиментите в работата ми, тази вечер отново се отдавам на кулинария, нещо което ми доставя уникално удоволствие. Дали заради сезона, дали заради малкото време с което разполагах, но ми хрумна десерт, чийто аромат ме следва от детството. Печена дюля. И така ...

Необходими продукти за четири души:

2 средно големи дюли;
4 супени лъжици мед;
4 супени лъжици строшени ядки от орехи;
1 супена лъжица марсала.

Начин на приготвяне:

Измийте и срежете дюлите на две. Почистете сърцевината им така, че да се издълбаят. В длъбнатинката поставете по лъжица мед и орехи на всяко парче. Подредете дюлите върху хартия в подходяща тавичка.Поръсете с марсалата. Печете на около 200 градуса до готовност. Дюлите трябва да омекнат и да добият карамелен цвят.



Вкусно и лесно. Опитайте :))))

неделя, 23 октомври 2011 г.

Мъфини с майонеза


Необходими продукти :

1 пакетче натурална майонеза;
1 чаена чаша топла вода;
1 чаена чаша пудра захар;
5 супени лъжици натурално какао;
3 супени лъжици смлени лешници;
2 чаени чаши брашно;
1 бакпулвер;
1 ванилия.

Начин на приготвяне :

Разбийте майонезата с пудрата захар на пяна. Добавете водата и ванилията. Брашното, какаото и бакпулвера пресейте и добавете към майонезена смес, като изсипвате на струйка при непрекъснато бъркане. Намажете дъното на формички за мъфини с масло или друга мазнина. Запълнете ги на половина с кексовата смес.


Загрейте фурната до 200 градуса. Поставете мъфините в нея и първите пет минути запечете само на долен реотан. Печете до готовност. Може да изпробвате с клечка, по която трябва да няма следи ,след като поставите и извадите от печивото.


Извадете мъфините от фурната, изчакайте да изстинат и извадете от формата. Поръсете обилно с пудра захар, а пожелание може да залеете с шоколадова или друга глазура.





Подходящи съчетания :

кафе, чай, айрян, прясно мляко, горещ шоколад.

събота, 22 октомври 2011 г.

Млечна баница


Необходими продукти:

3 броя домашно точени кори;
1 литър прясно мляко;
6 броя яйце;
1 чаена чаша захар;
1 пакетче ванилия;
1 чаена чаша разтопено масло.

Начин на приготвяне:

Баницата се пече на водна баня. За целта загрейте предварително фурната на 150 градуса. Поставете голяма тава пълна с 1/3 от обема и с вода. Аз използвах тавата от фурната, а за баницата по-малка тава.

В по-малката тава дъното на която сте намазали с масло поставете първата кора. Полийте с лъжица, две разтопено масло. Поставете втората кора, пак полейте с масло и така до третата кора, която отгоре също полейте с масло. Разрежете корите с нож на нужния брой парчета или колкото позволява тавата. Разбийте яйцата със захарта, добавете прясното мляко и ванилията и полейте с готовата смес баницата.


Поставете във фурната и печете докато се надуе и получи приятен розов загар.



Извадете внимателно тавичката с баницата, извадете и по-голямата тава с водата. Изключете фурната и върнете само тавичката с баницата докато изстине фурната.
Баницата ви е готова и да ви е сладко !


Перлички от балсамов оцет


Знаете ли кой е Салвадор Дали в кулинарията? Това е Феран Адриа – бащата на молекулярната кухня. И ако повечето хора се борят, за да конструират нещо ново, то Адриа всъщност разваля вече готовото. В основата на това течение в кухнята е разделянето на провизиите на молекули, чрез различни кулинарни техники, и събирането им отново след това. Молекулярната кухня всъщност е пресечната точка на кулинарията и химията. Защото е по малко и от двете.
Моят първи експеримент( разбира се избрах да е съвсем елементарен ) представям сега :))))

Необходими продукти :

1/3 чаена чаша тъмен балсамов оцет;
1/2 чаена чаша охладен зехтин;
1 пакетче желатин;

Начин на приготвяне:

Зехтина поставете в хладилник за 30 минути. През това време разтворете желатина с малко водичка докато набъбне. Разтопете го на водна баня.
Загрейте балсамовия оцет върху котлон и добавете вече разтвореният желатин докато сместа заври. Отръпнете веднага.


Вземете пипетка и във вече охладения зехтин капвайте по капчица от оцетената смес и желатин.


Образувалите се перлички извадете с решетъчна лъжица и поставете в чаша студена вода. Използвайте по предназначение :)



Подходящи съчетания :

Оцетените перлички са особенно подходящи за гарниране на салати и ястия изискващи оцет.

Опитайте ! Резултата е гарантиран и впечатляващ :)

петък, 21 октомври 2011 г.

Патешки късчета с боровинки


Необходими продукти :

Патешко филе ( може и месо от бут заедно с кожичката);
сладко от боровинки;
червено вино;
мащерка;
масло;
сол;
черен пипер;

Начин на приготвяне:

Загрейте фурна на 200 градуса. Нарежете месото на късчета, осолете с едра сол и поръсете с чер пипер.



Поставете в тиган без мазнина и запържете късчетата в собствен сос до зачервяване.


Разтопете маслото и полейте дъното на тавичка с него. Извадете запържените късове патешко месо от тигана и поставете в тавата. Поръсете с мащерка, завийте добре с фолио, така, че да не излиза въдух и запечете във вече загрятата фурна за около 20 минути.


Докато месото се задушава във фурната, пристъпете към приготвяне на боровинковия сос. Загрейте тигана и изсепете половин бурканче сладко в него докато в краищата се карамелизира. Добавете 2- 3 супени лъжици червено вино. Като кипне сместта одръпнете от котлона.


Готовото месо полейте със соса от боровинки и сервирайте топло.




Подходящи съчетания:
Особенно подходящо вино е от сорта Совиньон блан, както и Шардоне .

Добър апетит ! :)

вторник, 18 октомври 2011 г.

Дип от печени домати ,чесън и цедено кисело мляко


Необходими продукти :

5- 6 домата тип рома,
5- 6 почистени скилидки чесън;
морска сол;
зехтин;
500 грама цедено кисело мляко;
пресен магданоз.

Начин на приготвяне :

Измитите и подсушени домати нарежете на четвъртинки. Скилидките чесън срежете на две. В подходящ съд за микровълнова фурна разстелете хартия за печене. Наредете доматите, чесънчето, поръсете с едра морска сол и полейте със зехтин.



Запечете в микровълнова фурна на максимална степен за десет минути, така, че доматките да добият сушен вид.


След като поизстинат ги добавете към цеденото кисело мляко. Разбъркайте внимателно. Поръсете с пресен магданоз.


Подходящи съчетания :

Припечен хляб;
тортила чипс.

понеделник, 17 октомври 2011 г.

Пелмени с пълнеж от шунка и кашкавал



Пелмените са типично евро-азиатско ястие, приготвено от тесто и плънка от различни меса, риба, млечни произведения, зеленчуци и други. Приготвените тестени късове се попарват за минути във вряща вода. Готовите пелмени се поднасят със сметана, разтопено масло, запържено с малко червен пипер,кетчуп и др. сосове. Съществуват рецепти, когато тестото се изпича вместо да се попарва. Именно такава рецепта ви предлагам днес.

Необходими продукти:

1 чаена чаша прясно мляко;
1 чаена чаша кисело мляко;
3 супени лъжици разстопено масло;
брашно до омесване на средно твърдо тесто;
1 кубче мая;
1 чаена лъжичка сол;
1 чаена лъжичка захар;
1 кафеена лъжичка сода бикарбонат;
шунка;
кашкавал;

Начин на приготвяне :

Затоплете прясното мляко, разтворете маята и захарта в него. В киселото мляко разтворете хледната сода . Смесете млеката и добавете разтопеното масло. В брашното добавете солта и омесете средно твърдо тесто. Оставете го да си почине около половин час. Разделете на няколко топки, от които разточете кори с дебелина около 0.5 см.



Изрежете кръгчета с чаша или уред за пелмени (аз използвам такъв )с големина около десет сантиметра. В всяко кръгче поставете парче шунка и парче кашкавал. Притиснете с уреда и слепете.



Намажете готовите пелмени с жълтък, разтворен с малко вода и поръсете по желание с настърган кашкавал, мак, ким. Подредете ги в тавичка, чийто дъно предварително сте намазали с масло. Оставете ги на топло около двадесетина минути. Запечете в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.


Подходящи съчетания :
Могат да се полеят обилно с разтопено масло. Сервирайте с айрян, прясно мляко, чай.

неделя, 16 октомври 2011 г.

Меденки с карамелов пълнеж


Необходими продукти :

1 яйце;
1 кафеена чаша пудра захар;
1 кафеена чаша мед;
1 супена лъжица разтопено масло;
1 супена лъжица бакпулвер;
брашно до омесване на меко тесто;
стрит карамфил,канела,стрит чер пипер
бонбони лакта,карамел.

Начин на приготвяне :

Разбийте яйцето пудрата захар и меда, добавете маслото и подправките. Объркайте. Пресейте бакпулвера с брашното и замесете меко тесто. От тестото направете топчета с големина на кестен. Разстелете го върху дланта си и поставете пълнеж от бонбон.


Отново оформете на топка, притиснете леко и наредете върху предварително намазана с масло хартия за печене.


По желание може да ги поръсите с кафява захар. Запечете във фурна при температура 180 градуса до получаване на приятен меден цвят.



Подходящи съчетания:
чай; кафе; мляко