събота, 26 ноември 2011 г.

Кифлички замесени от тесто с тиква, орехов пълнеж и канела


Необходими продукти :
За тестото:
500 грама брашно;
200 мл. прясно мляко;
100 гр. пюре от варена тиква;
50 грама захар;
1 яйце
2- 3 супени лъжици разтопено масло;
лъжичка настъргана лимонова кора;
сол;
мая за хляб.

За пълнежа :
1 чаена чаша захар;
1 чаена чаша стрити орехи;
1 чаена лъжичка канела;
1 яйце( белтъка се използва при пълнежа, а с жълтъка намазваме кифличките отгоре)

Начин на приготвяне:

Затоплете млякото до телесна температура. Разбийте яйцето и захарта. Добавете млякото и пюрето от тиква. Маята( аз използвах суха)и солта смесете с брашното. Омесете мекичко тесто, като добавяте разтопеното масло докато месете. Покрийте с кърпа и оставете да втаса. През това време счукайте ореховите ядки, смесете с канелата, захарта и разбития на пяна белтък. Вече втасалото тесто разделете на две топки. От едната топка разточете кора с дебелина около сантиметър . Кората разделете на две, като в края на всяка поръсите с ореховата смес.


Навийте на стегнато руло. Разрежете на равни части напречно, може и под ъгъл. Кифличките наредете в тавичка върху хартия за печене. Оставете да втасат отново. Намажете ги с разтвореният във водичка жълтък и поръсете със кристална захар.


Запечете в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато получат приятен загар.




Много подходящи за следобедно кафе или чай :)

А сега и още едно предложение. Малко по- рано в рецептата отбелязах,че тестото се разделя на две топки. От първата нарязахме кифлички. Същото може да направите и с втората топка, но може да направите руло с различен от на кифличките пълнеж, както направих и аз. Разтоках кора пак с дебелина 1 см. Намазах с готов мармалад от фурми и портокалови корички. Навих на руло, поръсих с маково семе и изпекох. Ето и резултата :



Импровизирайте, забавлявайте се и да ви е сладко ! :))

Кнедли от картофи с пълнеж от телешка кайма и кестени




Необходими продукти :

За кнедлите :
1 килограм картофи;
100- 150 грама брашно;
20 грама масло;
2 яйца;
сол и смлян черен пипер на вкус.

За пълнежа:
400 грама телешка кайма;
1 яйце;
филийка сух хляб;
настъргана глава лук;
150 грама сварени и обелени кестени;
индийско орехче, сол и черен пипер на вкус.

За соса:
500 мл. готварска сметана;
сол и черен пипер;
настъргано сирене ементал;
бучка масло.

Начин на приготвяне :

Сварете картофите и кестените. Оставете във водата докато изстинат. Обелете ги.




Картофите се пасират, добавят се яйцата, брашното и подправките. Сместта се замесва и оставя да престои за да си поеме добре съставките.
Кестените се натрошават. Каймата се смесва като при кюфтенца, добавят се яйцето, хляба, подправките и кестените.



Омесва се. От готовата смес се правят топчета малко по-големи от орех.



От картофената смес се оформят плътни топки, големи колкото да се овалят удобно в шепите, а дланите се мокрят съвсем леко с вода за по-лесно или се топят в брашно - това зависи от самата смес. Във всяка се скрива по едно топче от пълнежа.




Кнедлите се потапят в гореща подсолена, но не вряща вода. Проверява се да не полепнат по дъното на тенджерата и се оставят около 15-20 минути на слабо къкрене.



Отстраняват се от огъня или котлонът се изключва. И още 5 мин. след това могат да киснат в горещата още вода.
Изсепете сметаната в съд за печене. Овкусете с подправките и разбъркайте. Върху нея наредете вече сварените и отцедени кнедли. Поръсете обилно с настърган ементал и запечете 15 минути във фурна на 200 градуса.



Сервирайте с пресен магданоз или настърган морков.



сряда, 23 ноември 2011 г.

Свински джолан с картофи на гърне


Необходими продукти:

2 броя свински джолани;
800 грама обелени и нарязани на кубчета картофи;
3- 4 листа дафинов лист;
черен пипер на зърна;
бахар на зърна;
няколко скилидки чесън;
червен пипер ( на вкус)

Начин на приготвяне:

Сварете джоланите в подсолена вода, докато им се покажат костите. Извадете от бульона и след като изстинат обезкостете. Месото оставете накъсано на едри парчета.
В глинено гърне изсипете на дъното част от бульона, добавете нарязаните катофи, месото от джоланите, дафиновите листа, чесъна, бахара и червеното пиперче. Осолете ако е необходимо. Загрейте фурната на 180 градуса. Сложете гърнето вътре и печете за около 1,5 часа.






Сервирайте с червено вино,люти чушлета и домашно приготвен хляб :)

понеделник, 21 ноември 2011 г.

Паста Rigatonelli


Отново една рецепта от района на Римини. Кръстих я така зарада вида на пастата, който видях описан на кутийката:)

Необходими продукти :

250 грама паста ;
200 грама белени скариди;
300 мл. готварска сметана;
1 малка тиквичка;
2 супени лъжици коняк;
скилидка чесън;
половин глава стар лук;
копър;
морска сол;
пармеджано;
зехтин.

Начин на приготвяне:

Заврете около половин литър вода, подсолена с морска сол. Сварете макароните. Измийте ги със студена вода и отделете в подходящ съд. В тиган загрейте зехтина. Добавете настърганият лук, нарязаните тиквички и запържете. Добавете скаридите и коняка. Продължете пърженето докато изври коняка. Одръпнете от котлона и добавете сметаната.



Овкусете със сол , ако е необходимо. Поръсете със скълцан чесън и ситно настърган копър. Облейте макароните със сместта. Преди сервиране поръсете всяка порция с настърган пармезан.




Към ястието може да добавите чесново хлебче и да почерпите с бяло вино :)

неделя, 20 ноември 2011 г.

Палачинка на фурна



Нали се сещате за онзи момент, когато трябва да приготвите любимата закуска на любимите хора обаче е нужно време, в което "висенето" над котлона да ни поизнерви. Да не говорим, че докато се пекат палачинките една след една може да се свършат куп други неща. Разбира се, не отричам традиционния начин за приготвяне на палачинки, напротив, но сега ще ви предложа един също толкова вкусен вариант на палачинка, но пестящ от времето. Освен това ще е забавно за ония, които обичат експериментите в кухнята. И така... Запретнете ръкави :)

Необходими продукти :

4 яйца;
3 супени лъжици захар;
1 чаена чаша прясно мляко;
1 чаена чаша брашно;
1 ванилия;
щипка сол.
1/2 пакетче разтопено масло ( около 60 грама )

Начин на приготвяне :

Загрейте фурната на 200 градуса. Пригответе тавичка с диаметър 25 см, и в нея поставете маслото. Пъхнете тавата във фурната докато маслото се разтопи. През това време разбийте яйцата, захарта, млякото, ванилията и брашното. Всички продукти трябва да са на стайна температура.



Извадете тавичката от фурната и разклатете така, че маслото да се разлее и по стените и. Изсипете палачинковата смес и върнете във фурната. Печете на 150 градуса около тпидесет минути, но не отваряйте фурната по време на печене. Все пак по отношение на времето необходимо за печене е добре да поглеждате от време на време и когато палачинката получи златист цвят да извадите. Вашата голяма палачинка е готова.


Палачинката може да разрежете на парченца, да увиете на руло и да гарнирате на вкус и според предпочитанията ви. Предложената рецепта е с кайсиево сладко и крокант.




Да ви е сладко : )

четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Ашуре



Ашуре (варено жито, от турското aşure) е десерт от грухана пшеница, стафиди, захар и орехи. Това е традиционен десерт в Турция, един мит и традиция. Наричат го още Noah's Pudding и вид обредна храна. Името му идва от арабски, в които ashura буквално означава "десета" - че е направена от 10-ия ден от ислямски календар. Смята се, че оригиналното се приготвя с около 40 съставки - ориз, боб, леблебия, бакла, ечемик и… почти всички видове ядки и плодове, което го трудно определя като десерт – по скоро храна.
Предлагам ви един по- елементарен, но ароматен и вкусен вариант.

Необходими продукти:

1 чаена чаша жито( твърда пшеница);
1 чаена чаша захар;
50 грама счукани орехови ядки;
50 грама стафиди (може и сушени плодове накълцани на ситно );
настъргана лимонова кора;
1 супена лъжица мед;
1/2 чаена лъжичка канела;
3 чаени лъжици пшенично нишесте без оцветители.

Начин на приготвяне:

Житото се почиства, измива се и се оставя да кисне няколко часа в студена вода. Изцежда се и му се досипва още вода. Вари се на бавен огън до готовност, т.е житото трябва да е омекнало напълно.



Отделете 1/3 от него. Останалото жито прецедете през цедка или през тензух. Залейте го с водата в която сте варили и заврете отново. Към получената каша добавете размитото с малко водичка нишесте, захарта, останалите житни зърна. Варете до сгъстяване, добавете меда и стафидите, орехите. Изсипете в подходящи купички, поръсете с канела и оставете да изстине докато се желира. Поднася се студено.


понеделник, 14 ноември 2011 г.

Чудни понички



Наричам тези понички така, защото наистина са чудни. Много вкусни, много лесни за приготвяне- не се пържат, тестото се надува без набухватели и може да ги приготвите както сладки, така и солени.

Необходими продукти:

2 броя яйца;
2 чаени чаши прясно мляко;
1 чаена чаша брашно;
3 супени лъжици разтопено масло;
1/4 чаена лъжичка сол.

Начин на приготвяне:

Всички продукти трябва да са със стайна температура. Разбийте яйцата и млякото, добавете маслото, брашното премесено със солта. Доразбийте докато сместа стане гладка. В тавичка за мъфини поставете парченце масло на дъното на всяка формичка. Загрейте тавата докато маслото се разтопи. Напълнете до половината. Върнете тавата обратно във фурната и печете 15- 20 минути при температура 200 градуса. Не отваряйте вратата на фурната по време на печенето.


След като се надуят и позачервят изключете фурната и оставете още 5 минутки вътре. Извадете от формичките и напълнете по ваш вкус. Дъното на поничките е оформено като отвор още при печенето,което улеснява пълненето им. В предложената тук рецепта преди печене настъргах ементал и поръсих с маково семе.



неделя, 13 ноември 2011 г.

Щрудел с ябълки и дюля


Необходими продукти :

2 ябълки;
1/2 дюля;
1/2 чаена чаша топла вода;
1/2 чаена чаша разтопено масло( може и олио)
1 чаена чаша захар;
1 чаена чаша грис;
2 чаени чаши брашно;
2 броя яйца
канела;
орехови ядки,
1 бакпулвер.

Начин на приготвяне:

Почистете ябълките и дюлята. Настържете ги на едро ренде. Добавете канелата, грис, брашното смесено с бакпулвера и объркайте внимателно с лъжица. В отделен съд разбийте яйцата и захарта на пяна, прибавете последователно водата и разтопеното масло. Прибъвете яйчената смес към сместта от настърганите плодове, грис и брашно. Добавете ореховите ядки.
Печете на температура 180 градуса около 20- ина минути. Проверявайте с клечка готовността на печивото.