събота, 24 декември 2011 г.

Постни кексчета за Бъдни Вечер


Необходими продукти :

1 кафеена чаша течен мед;
1 кафеена чаша пудра захар;
1 кафеена чаша топла вода;
1 кафеена чаша олио;
3 кафеени чаши брашно;
1 супена лъжица какао;
1 бакпулвер;
1 кафеена лъжичка канела;
1-2 зрънца от карамфил стрити;
семе от една шушулка кардамон;
щипка джинджифил;
половин кафеена чаша счукани орехови ядки.

Начин на приготвяне :

Смесете захарта,медта, водата, олиото и разбийте добре. Добавете брашното с премесения бакпулвер, какаото и всички подправки. Разбъркайте сместа внимателно с лъжица. На дъното на формичките за кекс, сложете няколко капки олио и по лъжичка счукани орехови ядки. Изсипете от готовата кексова смес отгоре, като запълните една трета от формичките. Печете първите пет минути на долна фурна. Доопечете до готовност при температура 180 градуса.



Подходящи също така за кафе или чай .

събота, 17 декември 2011 г.

Кростата с конфитюр от ягоди и сметана


Кростата /crostata/ е обикновен италиански десерт, най - общо печена тарта във форма на пай. Спорен френски негов аналог е galette. По традиция, се приготвя, чрез сгъване на краищата на маслено тестото върху горната част на конфитюр / мармалад, плодове/.Възможен е вариянт с настъргано върху пълнежа тесто или решетка от тестени лентички. Някъде го наричат /rustic/ селски вид сладкиш. Има очарованието на онези десерти, които не кокетничат с вид, но доминират с чудесен вкус и аромат. Традиционно се използват като пълнеж череши,ягоди, праскови, круши, кайсии, ябълки, боровинки или конфитюр от тях.

Рецептата я имам от Кери, която живее в Римини, Италия. Разбира се тя ми я даде в количество за голямо италианско семейство :), но аз естествено намалих продуктите до нужни за една тавичка кростата.

Необходими продукти за блата:

1 чаена чаша захар;
2 чаени чаши брашно;
1 яйце
120 грама масло с висока масленост ( над 80 % )
щипка сол.

За пълнежа:

200 грама конфитюр от ягоди;
1 супена лъжица заквасена сметана;
може по желание да добавите ядки.

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното в подходяща купа за месене. Добавете солта, захарта, яйцето и настърганото масло.


Омесете тесто на топка и приберете в хладилник. Нека тестото престои минимум час там. След като е престояло достатъчно отделете малка топка от него ( с големината на топка за тенис), а останалата част разточете с диаметър, който да е с 2 см. повече от диаметъра на тавата. Предварително в тавата разтопете масло и поръсете с брашно. Разточената кора поставете в тавичката, като излишните два см. разпределите по стената на тавата. Прибавете пълнежа от предварително разбъркания със сметаната конфитюр и разстелете равномерно по цялото дъно. Поръсете с ядките.


Тестото, което отделихте настържете отгоре така,че да покрие добре пълнежа.



Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.


Изчакайте да поизстине преди да нарежете. Може да сервирате още топлата кростата с топка сладолед, или напълно изстинала поръсена със пудра захар.



вторник, 13 декември 2011 г.

Салата с варива и червено цвекло


Една чудесна салата, която спокойно можете да приготвите и на Бъдни вечер .

Необходими продукти:

1 глава печен лук;
1 средна глава червено цвекло;
3- 4 средно големи картофа;
1 чаена чаша сварен боб от консерва;
сол;
зехтин;
светъл балсамов оцет.

Начин на приготвяне :

Обвийте във фолио необелената глава лук и запечете върху котлон или фурна. След като изстине, обелете и нарежете на кръгчета. Обелете червеното цвекло сварете до омекване в подсолена вода. Отцежда се и след като се охлади, се нарязва на кубчета или на ивички с "къдрав" нож. Сварете и картофите, обелете и нарежете на кубчета. Отцедете добре боба от консервата. Смесете всички продукти и овкусете със сол, зехтин и балсамов оцет.


Салатата сервирайте с по чашка ракия.






Добър апетит !:)

вторник, 6 декември 2011 г.

Щука " Ропотамо "


На 6 декември Българската православна църква отбелязва празника на свети Никола (Никулден). Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава "Побеждаващ", се почита като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят - рибите и водните демони. На този ден се украсяват елхите, задължително на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи.

Тази година рибата която приготвих за Никулден, не е обичайно шаран, а риба щука.

Необходими продукти за 4 порции :

4 шайби от щука;
200 грама маслен боб от консерва;
100 грама грах;
2 моркова;
2 кисели краставички;
1 изпечена и обелена чушка;
5-6 парченца сушени домати;
5-6 супени лъжици доматено пюре;
дафинов лист;
зехтин;
чер пипер и сол на вкус;
лъжица брашно.

Нарежете щуката на шайби. Осолете ги, поръсете с черен пипер и оставете да поемат солта и пипера.


Нарежете чушките и доматите на ивици, морковите на шайби, а киселите краставички на малки кубчета. Пригответе си вареният боб и граха.



На дъното на керамичен съд за печене ( гювеч )изсипете две- три супени лъжици зехтин, разредете с чаена чаша вода доматеното пюре и излейте в съда. Поставете и нарязаните зеленчуци, дафиновият лист, овкусете със сол и лекичко разбъркайте. Най-отгоре поставете шайбите от рибата. Поръсете с брашно и полейте отново с две-три супени лъжици зехтин.


Захлупете и поставете във фурната. Включете на 180 градуса и печете час.


Сервирайте ястието топло и с бяло вино.


Честито на именниците и да носят името си с достойнство !:)

неделя, 4 декември 2011 г.

Хляб с пълнеж


За да приготвите хляб с пълнеж ще ви е необходимо разнообразие от продукти, подбрани според вкуса, но също така ще ви е необходима основната рецепта за хляб. Днес аз го приготвих с пълнеж от три вида ситно нарязани колбаси, накълцани домати и настъргано сирене ементал. Използвах за основа босилково песто, а за поръсване слънчогледово семе. А ето на ваше внимание и рецептата от която омесвам хляба.

Необходими продукти:

250 грама прясно мляко;
3- 4 супени лъжици зехтин;
1 чаена лъжичка захар;
1 чаена лъжичка сол;
1 чаена лъжичка шарена сол;
1 пакетче суха мая (7 грама)
500 грама брашно ( ако е необходимо добавете или отнемете);
1 супена лъжица поръска за хляб.

Начин на приготвяне :

Млякото се затопля леко и в него се добавя зехтина, маята и захарта. Оставя се за 5-6 минути на топло. След това се смесва с брашното, в което сме добавили предварително солта и се замесва меко тесто. Оставя се за 20-ина минути да почине. Върху набрашнена плоскост се разточва елипсовидна кора. В единия и край се поставя предварително подбраната и подготвена плънка. Кората се навива на руло, като краищата се подвиват надолу към дъното . Поставя се в подходящ съд и се оставя да втаса на топло за около максимум час.



Пече се в предварително загрята фурна на 160 градуса, като постепенно градусите се увеличават с по 10 С дoкато стигнат 200 градуса. Нужното време за печене е 30-40 минути.





Хляба е подходящ и както за предястие, така и за основно ястие.