сряда, 25 януари 2012 г.

Шоколадова торта с пълнеж от бисквити и крем с маскарпоне




Днес синът ни навърши 15 години.:) Тортата, която приготвих съобразих с неговите предпочитания- основно шоколадови:) Приготвянето и беше пълна импровизация, но се получи доста добре.

Необходими продукти :

1 готов пандишпанов блат какао;
200 грама меки какаови бисквити;
100 грама разтопено масло;
100 грама счукани орехи;
100 грама сушени боровинки;
5 супени лъжици пудра захар;
5 супени лъжици какао;
3 супени лъжици кондензирано мляко;
3 супени лъжици петмез от черница( с него се снабдих от Турция), но може да се използва и друго сладко.
500 грама маскарпоне;
1 пакетче желатин;
200 грама шоколад;
шоколадови бисквити във формата на пурички.

Начин на приготвяне :

Започнете от пълнежа- стрийте бисквитите, добавете към тях натрошените орехи, разтопеното масло и петмеза. Объркайте внимателно докато сместа се сбие,т.е да се получи като еднородна смес, без да се пръскат трохичките, макар, че все пак се запазва ронлива.


Разтворете пликчето желатин с малко вода и го загрейте на водна баня да се разтопи. През това време смесете маскарпонето, кондензираното мляко, какаото и пудрата захар .Добавете вече разтопения желатин и разбийте. Прибавете и боровниките.


Поставете блата върху подходяща поставка. Намажете с част от крема маскарпоне. Загладете. Върху крема изсипете бисквитената смес, а най- отгоре останалата част на крема. Загладете добре и оформете.




Натрошете шоколада на парченца и разтопете на водна баня. Може да добавите и лъжичка масло. Полейте тортата с него и с помощта на шпатула загладете. Тортата обгърнете с шоколадовите пурички. Може да завържете с панделка :) За да стегне добре тортата е нужно за престои няколко часа в хладилник.


Няма коментари:

Публикуване на коментар