понеделник, 30 януари 2012 г.

Огретен с леща


Необходими продукти :

1 чаена чаша почистена и измита леща;
4 средно големи картофа;
2 стръка пресен лук;
1 скилидка чесън;
1 морков;
1 яйце;
200 грама бяло саламурено сирене( аз използвах овче);
по една щипка: чер пипер, смлян сух джоджен и чубрица;
олио за пържене;
сол на вкус.

Начин на приготвяне :

Сварете картофите и ги обелете. Към тях добавете натрошеното сирене и яйцето . с помощта на вилица пасирайте сместа и я отделете на страни.



Сложете лещата да заври за около 15 минути. Изсипете в гевгир и отцедете. Настържете моркова на едро ренде, нарежете лука на ситно и накълцайте скилидката чесън. Загрейте олиото на умерен котлон в подходящ дъблок тиган. Последователно добавете лука, морковчето, лещата и скилидката чесън. Запържете докато омекнат зеленчуците. Овкусете със сол и подправките.


В подходящ съд за печене изсипете на дъното запържените зеленчуци и лещата. Покрийте с картофената смес равномерно и загладете. Нужно е с картофите да покриете добре лещената смес.


Запечете във фурна предварително затоплена на 200 градуса. Печете докато се получи приятен загар и коричка.


Сервирайте топло. Много подходящо съчетание е порция огретен да се сервира с цедено кисело мляко.
Този огретен може да надграждате според вкуса ви: да поръсите със стъргано сирене или кашкавал, да полеете с млечно-яйчена смес или просто да запечете яйца върху него. Въпрос на вкус, фантазия и предпочитания. Да ви е сладко !:)

Няма коментари:

Публикуване на коментар