понеделник, 30 януари 2012 г.

Салеп


В студените и мразовити дни като днешният, какво по-добро от чаша топла напитка . Горещ шоколад, силен чай, мляко. Даааа, мляко. Към него може да се добави мед, какао, шоколад и да ни сгрее подобаващо. А моето предложение е към млякото да добавите салеп. Хм, салеп ли ?! Вероятно ще се зачудите, но си струва. Открих салепа като напитка за първи път докато бях в Турция. Беше гъста, вкусна, сгряваща и с мек вкус напитка. Попитах как е приготвена и ми отговориха: мляко, нишесте и салеп и поръсено с канела. Естествено се порових веднага за информация. Оказа се корен от вид орхидея, който на всичкото отгоре е и полезен: Грудките съдържат слузни вещества, нишесте, захароза, декстрин, белтъчини, минерални соли и др.
Действа тхрачващо и омекчаващо, дължащо се най-вече на изобилието на слузни вещества. Запарката от салеп облекчава извънредно бързо кашлицата и възпалението на дихателните пътища – дишането се нормализира, кашлицата спира, раздразнената и възпалена лигавица на бронхите се успокоява, секрецията намалява, самочувствието се подобрява. Омекчаващото действие на салепа се разпростира и върху лигавицата на стомашно-чревния тракт. Муцилагинозните вещества на салепа са известни като мощни противоотрови, тъй като увличат и евакуират погълнатите отрови и лекарства.


Много приятно изненадана останах ,когато в едно билкарско магазинче открих и прах от салеп. Консистенцията му е точно на нишесте и внимавайте - сгъстява се като нишесте, дори и във студена вода. Напитката със салеп приготвих така :

1 литър прясно мляко;
1 чаена чаша захар;
1 супена лъжица салеп на прах;
1 чаена лъжичка нишесте;
1 супена лъжица канела на прах.

Начин на приготвяне :

Отделете чаша от млякото, а другото загрейте на котлона до завиране. В купичка изсипете салепа и нишестето и на струйка добавяйте студеното мляко при непрекъснато разбъркване докато се разтвори сместта от прахчетата. Отръпнете прясното мляко от котлона преди да е завряло и добавете пак при непрекъснато бъркане салепено-нешестяната смес. Добавете захарта и върнете отново на котлона докато закъкри.
Може да замените захарта и с мед. Сервирайте гореща напитката, като поръсите с канела.


4 коментара:

  1. Много интересна и вкусна напитка за студените дни, Марийче!:-))
    При мен в блога има награда, която искам да споделя с теб. Очаквам те!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Мони. Вчера мернах в блога ти един портокалов кейк, което ме вдъхнови да забъркам един и аз. Пък и кейк не бях публикувала в блога си :) И да си призная, като сравнително млада блогърка :D, това с наградите, които се раздават и подаряват в кулинарните блогове, още не ми е съвсем понятно. Благодаря ти още веднъж ;)

    ОтговорИзтриване
  3. А кое е това билкарско магазинче?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. има го в Арабските магазинчета ,при Женския пазар ..

      Изтриване