неделя, 29 януари 2012 г.

Кекс с портокалови корички



Днес ми хрумна, че не съм публикувала рецепта за сладкиш, който е толкова популярен и обичан и всъщност често приготвяме. За него има и виц: Първобитните хора открили брашното и започнали да приготвят...кекс :). Неговата история във вида, в който го познаваме датира от средновековна Европа, но раждането му се губи из дълбините на хилядолетията. Можете ли да си представите следобедния английски чай без парченце кекс? А неангажиращо гостуване на 2-3 приятелки в поспаливите часове на съботно неделните почивки без един бърз кекс ? Изпробвала съм (естествено) мнооооого рецепти за кекс, но сега ще ви представя тази с продукти, които считам задължителни и основни за приготвянето му. Есенцията в този кейк са портокаловите корички и шареното с какао тесто.

Необходими продукти:

6 броя яйца;
1, 1/2 чаена чаша захар;
1 кафеена чаша топла вода;
1 кафеена чаша олио;
2,5 чаени чаши бяло пшенично брашно;
1 пакетче бакпулвер;
1/2 чаена лъжичка настъргана портокалова кора
1 ванилия;
1 пълни супена лъжици какао.

Начин на приготвяне :

Пригответе подходяща форма, намажете с масло и поръсете с брашно. Пуснете фурната да загрява на 200 градуса.Разбийте яйцата и захарта на гъст сняг.
Добавете портокаловата кора, водата и олиото и отново разбийте с миксера до получаване на гладка смес.
Смесете брашното, ванилията и бакпулвера и започнете да прибавяте към яйчената смес постепенно и разбийте идеално. Отделете една чаена чашка от сместа и към нея половината от бялата смес, после сложете какаовата и отгоре останалата бяла смес.
Сложете да се пече, като първите пет минути печете само на долна фурна. После пак върнете на двеста градуса и наблюдавайте, докато кекса е напълно готов. Проверете с клечица дали тестото е изпечено и отвътре. Кейка оставете да изстине върху влажна кърпа, така се обръща и вади по- лесно от формата му. Поръсете обилно с пудра захар и сервирайте .



Подходящи съчетания:
Чай;
кафе;
прясно мляко, кисело мляко , сладко.


Няма коментари:

Публикуване на коментар