четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Сладък салам



Необходими продукти:

260 гр. бели бисквити ( две пакетчета маслени бисквити на Житен дар);
100 гр. накълцан суров шам фъстък;
100 гр. накълцани орехи;
1/2 пакетче локум нарязан на ситно;
100 гр. меко масло;
120 мл. течна сметана;
100 гр. стопен шоколад;
3 с.л. какао;
1-2 чаени лъжички ром или ликьор по избор;
пудра захар за овалване .

Начин на приготвяне:

В голяма купа натрошете бисквитите на дребни парченца и ги смесете с ядките и накълцания локум. Загрейте сметана и в нея поставете шоколада начупен на малки парчета да пълното му разтапяне и добавете маслото и какаото. Разбъркайте до еднородна консистенция и оставете да изтине. Прибавете сместа в купата с натрошените бисквити и смесете всички продукти. Омесете като тесто и оставете да почине малко.



През това време отрежете лист фолио и го намачкайте - гънките ще предадат на салама автентичен вид. Сложете тестото върху фолиото, придайте му форма на салам и го завийте на стегнато руло.


Може да направите повече от едно руло, въпрос на преценка. Приберете в хладилника за няколко часа да стегне добре. Извадете го преди сервиране. Отстранете фолиото внимателно и оваляйте салама в пудра захар. Нарежете на парчета.





От тестото може да приготвите и бонбони,или да го използвате като основа за коктейлни сладки,като го украсите със сметана или сушени плодове.

2 коментара:

  1. Здравейте Мария
    изглежда много апетитно "саламчето ти"
    това е десерт от моето детство
    всички се карахме кой ще изяде повече парчета :))
    но баба ми го мажеше отгоре с маслен крем и овалваше с орехи
    поздрави и хубав петък

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, Miriam! Благодаря за идеята :) Подсеща ме за още един подобен десерт от детството ни, а именно с меки строшени бисквити маслен крем и орехи :)Ще опитам "салама" и с маслен крем следващият път като го приготвям.

    ОтговорИзтриване