неделя, 19 февруари 2012 г.

Ръжени хлебчета с босилково песто и зелени маслини


Необходими продукти:

200 мл.хладка вода;
1 супена лъжица зехтин;
по щипка сол и щипка захар;
2 чаени чаши пшенично брашно;
1 чаена чаша ръжено;
1 пакетче суха мая;
2 супени лъжици босилково песто;
30-ина зелени маслини без костилки.

Смесете маята и захарта и разтворете в хладката вода . Добавете пресятото брашно и солта и започнете да месете. В процеса на месене добавете и зехтина. Ако е необходимо добавете и още брашно. Оставете тестото на топло докато увеличи обема си. Отделете тестото на две равни части и разточете кора с дебелина 2 см. Намажете с боислковото песто и поставете 15-ина маслини.


Навийте на руло. Рулото може да запазите цяло, но може да нарежете на хапки. Обикновено като приготвям тези хлебчета, едната част запазвам на цяло руло, а другата нарязвам на хапки, които притискам в средата с помощта на дървена пръчица както ще видите на снимката.


Наредете хлебчетата в тава, покрита с хартия за печене. Оставете около петнадесет минути да почине тестото преди да се сложи във фурната за печене.


Печете в предварително загрята фурна на двеста градуса до готовност. След като извадите готовият хляб поръсете го с вода и покрийте с памучна кърпа докато изстине.

Хлебчетата са подходящи самостоятелно като закуска, така и като предястие или към салати.



Няма коментари:

Публикуване на коментар