събота, 25 февруари 2012 г.

Крамбъл със сладко от вишни



Хубавато на този британски сладкиш" crumble" е, че може да се приготвя в различни варианти и винаги е сполучлив и вкусен.Може да използвате конфитюри и смес от пресни плодове. Вероятно е да го свържете с американският "crisp" и ще бъдете абсолютно прави. И така, за днешната съботна закуска аз избрах да го приготвя с домашно сладко от вишни.

Необходими продукти:

1 бурканче сладко от вишни ( 350 грама);
2 с.л царевично нишесте;
2 с.л лимонов сок;
1 и 1/4 ч.ч овесени ядки;
1/2 ч.ч брашно;
1/3 ч.ч кафява захар;
1/2 ч.л канела;
1/2 ч.ч разтопено масло;
1 ч.л бакпулвер.
Може да добавите няколко стрити чаени бисквити и ядки.

Разтопете маслото. На дъното на тавичката, в която ще се пече излейте една супена лъжица. Разтворете нишестето с лимоновия сок и смесете със сладкото. Изсипете сместа на дъното на тавичката.



В отделна купа смесете брашното, овесените ядки, захарта, канелата и бакпулвера. Разбъркайте и добавете разтопеното масло.



Намачкайте до получаване на трохи и ги поръсете върху плодовата смес. Загладете с лъжица и запечете в предварително загрята на 170 градуса фурна.


Печете докато трохите придобият хубав загар.



Сервирайте топло с пудра захар. Сладкиша е вкусен и студен, като гарнирате с топка сладолед, например или полеете със шоколадов топинг.


Няма коментари:

Публикуване на коментар