понеделник, 27 февруари 2012 г.

Торта от моркови



Сигурно мнозина от вас като чуят това лакомство се сещат за онзи виц :
Горска сладкарница. Баба Меца е съдържателка и всеки ден сменя асортимента.
Влязал един заек и попитал:
-Имате ли торта с моркови?
-Нямаме!- отговорила Меца.
На другият ден заекът пак отишъл в сладкарницата и попитал:
-Имате ли торта с моркови?
-Не,съжалявам !- отвърнала пак Меца.
На третият ден Меца станала рано решила да приготви торта с моркови на заека! Когато той дошъл попитал пак :
-Имате ли торта с моркови ?
-Дааааааааа!- отвърнала заадъхана от много работа Баба Меца.
-Много е гадна нали ?- попитал заекът.

Та тази торта, може за някои да се окаже трудоемка, за други не толкова вкусна, но аз ви съветвам да я опитате. Определено си заслужава :)И Зайо Байо греши :)

Необходими продукти :

За блата:

3 яйца;
1 чаена чаша бяла захар;
1/2 чаена чаша тъмна захар;
2 чаени чаши брашно;
1/2 чаена чаша олио;
2 и 1/2 чаени чаши настъргани моркови( около 450 грама);
200 грама ананас нарязан на кубчета.
1,5 чаена чаша орехи едро смлени.
1 1/2 ч.л. бакпулвер;
щипка сол ;
1 щипка ванилия;
1 ч.л. канела;
1 ч.л. смляно индийско орехче;
1 ч.л. смлян карамфил;
настъргана портокалова кора на вкус.

За крема :

350 грама сирене Филаделфия( 2 пакетчета );
200 грама пудра захар;
100 грама меко краве масло.

Начин на приготвяне :

Настържете морковите на ситно ренде. Към тях добавете ананаса, ореховите ядки и подправките.



Разбиваме яйцата със захарта на пяна. Прибавяме олиото и продължаваме да разбъркваме. Брашното пресяваме с бакпулвера и солта и прибавяме на струйки и при непрекъснато бъркане към яйчената смес. Най- накрая изсипваме морковената смес. Разбъркваме внимателно. В подходяща тавичка разстиламе хартия и намазваме дъното и стените с масло. Печем около половин час при температура 170 градуса на фурната. С клечица проверяваме дали печивото е готово.


Докато се охлади блата приготвяме крема. Смесваме сиренето, маслото и пудрата захар и разбиваме до еднородна пухкава смес.


След като се охлади блата го разделяме на две равни части. Част от крема намазваме върху едната половина, а с останалата покриваме тортата отгоре и страни. Според предпочитанията може да поръсите с кафява захар или портокалови корички.


Няма коментари:

Публикуване на коментар