неделя, 11 март 2012 г.

Поширани круши


Поширането (думата е чуждица в българският език, от английски poaching) е процес на варене на храна във вода, бульон или вино, с добавени подправки. Обикновено по този начин се обработват крехки храни като яйца, риба, птиче месо или плодове, които лесно могат да се разкашкат или изсушат при термична обработка. Затова е много важно температурата да се поддържа ниска и варенето да става внимателно. Така се запазва и истинския вкус на храната.

Необходими продукти за 6 души:

6 предварително обелени круши;
500 мл. десертно вино( използвах вино от вишни);
500 мл. червено вино ( мавруд, каберне, мерло, пино ноар);
200 мл. прясно изцеден портокалов сок
1 чаена чаша захар;
1 пръчка канела;
2-3 шушулки кардамон;
3-4 зрънца черен пипер;
3-4 зрънца карамфил;
настъргана портокалова кора от 1 портокал;
2 супени лъжици мед.

Начин на приготвяне:

Заврете винената смес заедно със захарта, меда и подправките. Поставете внимателно крушите и намалете котлона на ниска температура.



Варете на тих огън около 50 минути, крушите трябва да са добре напоени и поомекнали, а сосчето гъсто. Извадете внимателно крушите в подходящ съд, отцедете соса през цедка за да се отдели от подправките. Полейте върху крушите, изчакайте да се охладят и приберете в хладилник.



Необходимо е преди да се сервират да са престояли поне два часа на студено.

При сервиране, може да поднесете крушите с ванилов крем, баварски крем, или сладолед.



Няма коментари:

Публикуване на коментар